Den kinesiska rymdstationen blir ett stjärnfall

Kinas första rymdstation Tiangong-1 kommer att brinna upp i atmosfären inom några veckor.

Publicerad
En meteor, ett så kallat stjärnfall. Så här kan det se ut på himlen när rymdstationen Tianggong-1 brinner upp i atmosfären.
Bild: Istock

Tiangong-1 var den första i en rad experimentella rymdstationer i Kinas program för att etablera en permanent bas i rymden. Den användes fram till december 2015, och har besökts av människor två gånger. Nu kommer den att falla ned på jorden.

Tanken var att Tiangong-1 skulle skrotas genom en kontrollerad störtning över Stilla havet. Ett sådant kontrollerat återinträde i atmosfären är det normala sättet att göra sig av med uttjänta rymdfarkoster och satelliter. Tyvärr har markkontrollen förlorat kontakten med den 8,5 ton tunga obemannade stationen, och den går inte att styra. Nu tappar Tiangong-1 raskt höjd genom friktion mot den övre delen av atmosfären. När den kommer in i tillräckligt tät luft kommer den att brytas upp i delar och brinna upp, helt eller delvis.

Flera olika rymdorganisationer följer förloppet. Enligt den europeiska rymdstyrelsen ESA kommer detta troligtvis att hända mellan den 30 mars och 6 april, men beräkningarna är osäkra. Om några delar av den lilla rymdstationen inte brinner upp helt kommer de att träffa marken, men sannolikheten att de då hamnar i något bebott område är mycket liten. Eftersom stationens omloppsbana inte når så långt norrut finns ingen möjlighet att några fragment landar i Sverige.

Det här är inte första gången en rymdstation har störtats mot jorden. Den största hittills var den ryska MIR, som var mer än fjorton gånger tyngre än Tiangong-1. Den togs ned på ett kontrollerat sätt 2001.

 

Bilden visar vilka delar av jorden som Tiangong-1 passerar över. Grafen till vänster visar befolkningstäthet på de olika breddgraderna. Grafen på den högra sidan visar sannolikheten att falla ned på olika breddgrader. Det troligaste är att eventuella fragment hamnar i havet. 


Bild: ESA CC BY-SA IGO 3.0

Vill du veta mer? Här svarar ESA på några vanliga frågor om Tiangong-1 (på engelska).

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor