Europa Clipper följer efter Juice mot Jupiter

Rymdsonden Europa Clipper har sänts iväg för att utforska Jupiters måne Europa. Den kommer fram 2030, och ska kretsa kring Jupiter tillsammans med sonden Juice.

Publicerad

Så här kan Europa Clipper se ut över månen Europas yta efter 2030 när den kommit fram till Jupiter-systemet.
Bild: NASA/JPL-Caltech

Måndag 14 oktober klockan 18:06 (svensk tid) lyfte en raket med Europa Clipper ombord från den amerikanska rymdhamnen i Florida. Uppsändningen har blivit senarelagd på grund av orkanen Milton, men nu ser vädret lovande ut. Rymdsondens uppdrag är att studera Europa, Jupiters fjärde största måne, som förväntas ha en flytande ocean under den isiga ytan. Kanske finns där till och med förutsättningar för liv.

Kanske finns förutsättningar för liv

Den europeiska sonden Juice är redan på väg mot Jupiter, med bland annat instrument som har tillverkats av svenska Institutet för rymdfysik. Juice kommer att fokusera på att studera månen Ganymedes, den enda måne i solsystemet som har ett eget magnetfält.

Europa Clipper tar en något snabbare bana, och kommer fram tidigare. Från 2031 kommer de båda sonderna att vara på plats samtidigt. Planen är att de ska göra några gemensamma observationer och komplettera varandras mätningar.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor