Annons

Rekordmånga sjukskrivningar är kopplade till stress och depression.

Fler hemma med psykisk ohälsa

Akut stress är det vanligaste skälet till jobbfrånvaro.

Annons

Mellan 2012 och 2014 ökade antalet sjukfall med psykiatriska diagnoser med nästan 50 procent och utgör nu 40 procent av alla sjukskrivningar. Den vanligaste diagnosen är akut stressyndrom och det är främst kvinnor som drabbas.

Störst riskfaktor för sjukskrivning är att den anställda antingen har ett arbete med låga förväntningar och låg kontroll, eller ett ansträngande jobb med höga förväntningar och låg kontroll.
Det visar en kunskapsöversikt över sambanden mellan arbetsförhållanden, psykisk ohälsa och sjukskrivning som forskningsrådet Forte gjort på uppdrag av regeringen.
Rapporten visar även att osäkra anställningsformer är en stor bidragande faktor till problemen. Tillfälligt anställda löper 25 procent högre risk att drabbas av psykiska besvär jämfört med fast anställda. Men ökningen går också att förklara med negativa förväntningar bland kolleger och chefer som gör det svårt för patienten att återanpassas, det menar Eva Vingård, professor inom arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet och den som har lett arbetet med rapporten.
– Det är viktigt att organisationen är välfungerande så att den friska personalen inte har dragit ett orimligt tungt lass när kollegan har varit borta. Dessutom måste chefer undvika att se sjukskriven personal som en börda, säger hon.
– Det skulle vara ett större problem för arbetsgivaren om den anställda går till jobbet och mår dåligt. En förskollärare med depression kan inte vara ansvarig för 18 treåringar till exempel, det är inte lämpligt.
Trots ökningen av sjukskrivningar visar Fortes rapport att många som diagnostiseras med någon form av psykisk ohälsa ändå fortsätter arbeta. Forskarna uppmärksammar därför behovet av att studera vilka som kan jobba trots psykisk ohälsa, med vad de arbetar och varför de arbetar trots besvären.

Läs rapporten i sin helhet på forte.se

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Det pratas extremt mycket om hur stressen påverkar oss, men absolut ingenting görs för att förändra eller stoppa upp den ökande stress-hetsen.. Minns när jag som ung och "ungdomligt" stresstålig arbetade på en snabbmatsrestaurang. Det viktiga var ATT stressa och/eller se stressad utan, inte att man faktiskt gjorde någonting vettigt.. Väldigt lustigt. Detsamma har jag sedan sett på med oro hela mitt arbetsliv. Det glorifieras att vara stressad och ha mycket att göra. När människor känner att det inte orkar med det vanliga standard-stress-livet som "alla andra" orkar med så blir man tillslut deprimerad. Idag bor jag i hus på landet. Mitt schema ser ut så att jag jobbar ca 25% lager/administration på ett litet företag tjugo minuters promenad från hemmet och 25% egen firma inom reklam. Resten av tiden tar jag det lugnt och gör precis vad jag känner för. Arbetar i trädgården, läser böcker, tränar, promenerar och mår bra. Det är vad jag orkar med. Att skaffa barn finns inte på kartan. Hur ska jag kunna ta hand om ett barn när jag precis orkar med att ta hand om mig själv (sen är jag iofs också av åsikten att skaffar man barn så får man ta hand om dem, inte sätta dem på dagis 9 timmar om dagen hela deras uppväxt, idag behöver man definitivt inte två heltidslöner för att överleva, en heltidslön räcker gott till ett liv i lyx, ja om man anpassar sig efter tillgångarna dvs ) Vissa människor är inte gjorda för det liv som dagens samhälle erbjuder. Sjukskrivningarna fortsätter öka och resultaten för skolbarnen blir allt sämre. Men aldrig nämns det att skulle vara fel på systemet som vårt samhälle bygger på. Jag är så evinnerligt trött på stress-samhället!