Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Första bilderna från isbrytarexpeditionen

Storm, isbjörnar och snösparvar. Efter tre veckor på isbrytarexpedition i Arktis har forskarna samlat in en del data – men de är inte nöjda än.

Publicerad

När vädret är bra kan forskarna lämna fartyget Oden för att bedriva forskning på isen. För säkerhets skull finns isbjörnsvakter utplacerade både på isen och ombord på isbrytaren. Alla som ska jobba ute på isen har fått vapenträning.
Bild: Stella Papadopoulou

Under de första tre veckorna ombord på isbrytaren Oden har besättningen och de 38 forskarna kämpat mot vädrets makter. Sedan de lämnade Svalbard för nordligare breddgrader har de råkat ut för flera snöstormar och isen har stundtals varit svår att tränga igenom.

Tanken med isbrytarexpeditionen Artofmelt (Atmospheric rivers and the onset of sea ice melt) är att studera inledningen av smältsäsongen, och följa hur den varma luften påverkar molnbildningen, isen och havsvattnet. Expeditionen genomförs extra tidigt eftersom det är så ont om observationer från Arktis under den här tiden på året. Informationen ska bland annat användas för att förbättra klimatmodellerna, de datormodeller som förutspår framtidens klimat. I dag är Arktis en av de mest understuderade platserna på jorden.

Paul Zieger är en av ledarna för isbrytarexpeditionen.
Bild: Stella Papadopoulou

– Att ta prov på arktisk luft på en isbrytare är en utmaning. Fartygets egna motoravgaser, det vill säga den största källan av luftpartiklar, är så nära instrumenten, säger Paul Zieger, som leder isbrytarexpeditionen tillsammans med kollegan Michael Tjernström.

För att få rena prover har de bland annat vänt på fartyget för att få vinden åt rätt håll.

Siktat flera isbjörnar

Sammantaget används ett 30-tal olika instrument och när vädret tillåter bedrivs också forskning ute på isen. Bland annat för att studera aerosoler, små partiklar som finns i atmosfären och luften vi andas. Tanken är att bättre förstå källorna till naturliga aerosolpartiklar i Arktis under den här tiden på året.

– För dessa experiment har vi kontinuerligt samlat in prover av snö, havsis, vatten och havsytans mikroskikt, säger Paul Zieger.

Forskarna har haft sällskap av både isbjörnar, snösparvar och sidensvansar. En av isbjörnarna dök upp fem minuter efter att samtliga tagit sig ombord på isbrytaren efter avslutat arbete. Isbjörnen nosade på alla instrument som stod monterade på isen innan den rullade sig i fotspåren och tuggade på några flaggor.

Här nosar en nyfiken isbjörn på polarforskarnas utrustning från expeditionen med fartyget Oden.
Drönarfoto: Christoffer Groop / Stockholms universitet

Hoppas på ett genombrott

Nu hoppas Paul Zieger på att pricka in ett kraftigt varmluftsinflöde för att kunna studera processerna i detalj. Till sin hjälp har de också drönare, helikopter och väderballong. Hypotesen är att det egentligen bara finns två årstider där ute, antingen fryser det eller också smälter det, och det internationella forskarlaget vill studera om skiftet sker så abrupt som de tror.

– Även om vi redan har observerat korta varmluftsintrångshändelser väntar vi fortfarande på en lång uppvärmningshändelse som initierar smältningen. Det kan komma i slutet av denna vecka, säger han.

Expeditionen pågår till och med den 15 juni.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Kunskap baserad på vetenskap

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer

Beställ i dag!
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor