”Inför säkerhetsträning för elsparkcyklar”

Vem som helst kan hyra en elsparkcykel – utan att ens veta hur man bromsar och styr. Marco Dozza, professor i aktiv säkerhet, anser att kommuner och uthyrningsföretag bör erbjuda nybörjare möjlighet att träna i kontrollerade miljöer.

Första åkturen på en elsparkcykel är den mest olycksdrabbade, för den som har kört färre än fem gånger är risken fortfarande mer än fördubblad.
Bild: Getty images
Under de senaste 18 åren har jag forskat i hur mänskliga fel orsakar trafikolyckor. Jag har observerat olyckor med hjälp av kameror och andra sensorer installerade på olika typer av fordon: lastbilar, bilar och cyklar, och modellerat distraktion och andra beteenden för utveckling av intelligenta system och automatiserade funktioner. Nyligen har jag studerat olyckor med hyrda elsparkcyklar – och observerat beteenden som jag aldrig har sett bland andra trafikanter.
Jag och mina kollegor samlade in data från 4 694 förare som gjorde sammanlagt närmare 7 000 resor med elsparkcykel. De allra flesta kom fram utan problem. Men vi såg också avvikande beteenden, vid flera tillfällen till och med förare som kraschade med avsikt. Även de oavsiktliga olyckorna var förknippade med beteenden som till stor del är specifika för elsparkcykelförare.
Riskbeteenden på elsparkcykel
Flera faktorer kan bidra till att hyrda elsparkcyklar används så annorlunda jämfört med andra transportmedel. Avsaknad av ägande kan leda till brist på ansvar och främja tanklösa beteenden. Brist på etablerade sociala normer kan göra det lättare att bryta mot trafikregler. Och nyhetens behag kan förskjuta åkturens fokus från mobilitet till nöje – trots allt är de flesta förarna unga individer som kan vara benägna att söka spänning och testa gränser. Slutligen kan tidigare erfarenheter av att cykla på en vanlig cykel leda föraren att göra fel manöver i kritiska situationer.
Ur ett regleringsperspektiv kan det vara praktiskt att likställa elsparkcykling med cykling. Men ur ett beteendeperspektiv kan det vara klokare att tänka på elsparkcykling som hästridning – särskilt för föräldrar. Ingen skulle sätta av i galopp på en häst utan att först ta någon ridlektion och öva på hur man gör för att få hästen att gå, svänga eller göra halt. Däremot är det vanligt att dra iväg på en elsparkcykel helt utan tidigare träning i hur man hanterar fordonet.
Forskning visar att erfarenhet spelar en avgörande roll för säkerheten vid elsparkcykling. Den första åkturen är den mest olycksdrabbade, men för den som har kört färre än fem gånger är risken fortfarande mer än fördubblad.
Det ökar risken för olyckor med elsparkcyklar
Vår forskning visar också vilka beteenden som är mest riskabla för elsparkcykelförare. Körning med enbart en hand på styret ökar olycksrisken med sex gånger. Att åka tillsammans i grupp, eller att använda mobiltelefon under färden nästan tredubblar risken för en olycka.
I min forskargrupp utvecklar vi algoritmer för att känna igen riskabla beteenden och främja säkra beteenden genom tekniska lösningar såsom aktiva säkerhetssystem. Dagens hyrelsparkcyklar är redan utrustade med avancerade sensor- och kommunikationssystem. Genom enbart mjukvara kan elsparkcyklar göras mer intelligenta och bidra till ökad trafiksäkerhet, exempelvis genom att förebygga vissa av de riskfyllda beteenden som tidigare nämnts. Eftersom det ibland bara handlar om några rader kod kan sådana tekniska lösningar vara globalt tillgängliga och öka säkerheten för alla trafikanter inom en snar framtid.
I dag saknar vi dock ekonomiska och politiska incitament för utveckling av intelligenta system och kommunikationssystem för mikromobilitetsfordon. Men utbildning och träning kan vara ett snabbt och ekonomiskt sätt att komplettera teknologiska lösningar.
Träning för säkrare elsparkcykling
Jag anser att kommuner och uthyrningsföretag bör erbjuda gratis möjligheter att träna elsparkcykling i kontrollerade miljöer. Träningen bör utgå från kunskap om säkerhet baserat på vetenskapligt insamlad data. Föräldrar bör särskilt uppmuntras att delta i sådana evenemang. Genom att själva prova elsparkcykling kan de förstå vikten av att lära sina barn inte bara hur man cyklar, utan också hur man kör en elsparkcykel.
Marco Dozza

- Professor i aktiv säkerhet och trafikantbeteende vid Chalmers Tekniska Högskola.
- Forskar om mikromobilitet och modellering av trafikantbeteende.
- Undervisar i kursen ”Mikromobilitet för en hållbar framtid”.

Kunskap baserad på vetenskap
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Inlogg på fof.se • Tidning • Arkiv med tidigare nummer