IPCC-forskare målar nattsvart bild av framtiden

Två av tre IPCC-forskare räknar med en global uppvärmning på 3 grader eller mer. Det skulle betyda att världens länder misslyckas kapitalt med Parisavtalet.

Publicerad

Skogsbranden 2019 i Santa Clarita, norr om Los Angeles, är ett exempel på extremhändelser som väntas bli vanligare i och med klimatförändringarna.
Copyright: Gettys images

Den senaste klimatrapporten från FN:s klimatpanel, IPCC, var dyster läsning. Forskarna varnade för allt mer extremväder i framtiden. Man varnade också för svårigheterna att nå målen i Parisavtalet, där världens länder har som ambition att begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2 grader jämfört med förindustriella nivåer. Sammanlagt medverkade 233 forskare från 66 länder som rapportförfattare.

En ny undersökning, som har genomförts av tidskriften Nature, visar att 60 procent av de tillfrågade IPCC-författarna räknar med en global uppvärmning på 3 grader eller mer. 88 procent upplever att världen befinner sig i en klimatkris, och nästan lika många förväntar sig katastrofala effekter av klimatförändringarna under sin livstid. Forskarna deltog personligen, och svarade inte som företrädare för IPCC.

– En uppvärmning på 3 grader skulle få allvarliga konsekvenser för mänskligheten. Vi kan inte låta det hända, men de forskare som jobbar allra närmast de här frågorna tror att det är dit vi är på väg eftersom världens regeringar gör för lite för att stoppa utsläppen. Det är realistiskt, men också deprimerande, säger Owen Gaffney, global hållbarhetsanalytiker vid Stockholm Resilience Centre.

Efterlyser konkreta planer

Deliang Chen är professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet. Han var också en av huvudförfattarna bakom den senaste klimatrapporten från FN:s klimatpanel.

– Jag är lite mer optimistisk än de 60 procent som tror att klimatet kommer att värmas upp med minst 3 grader. Med befintliga planer från världens nationer kommer vi sannolikt hamna på en uppvärmning med 2,5–3 grader, men jag hoppas på att det pågående COP 26-mötet resulterar i mer konkreta planer, säger Deliang Chen.

För att lyckas med utsläppsminskningar krävs det att länderna hjälps åt, konstaterar han. Även om uppvärmningen hittills till stor del orsakats av utvecklade länder måste alla länder göra sitt yttersta utifrån sina förutsättningar.

– Vi kan fortfarande nå målen, men vi måste öka investeringarna i negativa utsläpp. Till exempel genom skogsplantering och lagring av koldioxid. Fönstret för utsläppsminskningar utan stora investeringar i negativa utsläpp kommer snart att stängas, säger Francis X. Johnson vid Stockholm Environment Institute, som tidigare varit huvudförfattare för IPCC.

Få tror på utsläppsminskningar

Bara 20 procent av forskarna i undersökningen tror att världens länder kommer att lyckas begränsa uppvärmningen till 2 grader eller mindre. Ännu färre, 4 procent, tror att uppvärmningen kan begränsas till 1,5 grader.

Lennart Olsson, professor i geografi vid Lunds universitet, arbetade med framtagandet av IPCC-rapporterna mellan 2011 och 2019. Han beskriver sig själv som en stor optimist när det gäller möjligheterna till tekniska, politiska och sociala lösningar. Han är samtidigt en lika stor pessimist när det gäller vår förmåga att ta till vara dem.

– Jag bedömer att en uppvärmning på 3 grader eller strax däröver är det mest sannolika. Men samtidigt tycker jag det är viktigt att framhålla att en uppvärmning på över 4 grader numera ter sig osannolikt, säger Lennart Olsson.

Av sammanlagt 233 IPCC-forskare svarade 92 personer på undersökningen, vilket motsvarar nästan 40 procent.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor