Objekt som kan ändra form ur 3d-skrivare

En ny metod för 3d-utskrifter skapar objekt som kan ändra form när det värms upp.

 

Publicerad

Många produkter är skrymmande och tar stor plats när de fraktas. Tänk om de kunde fällas ihop under transporten och få sin slutliga form först när de ska användas.

Det är möjligt med en ny metod för att tillverka föremål i 3d-skrivare som utvecklats av forskare vid Georgia Institute of Technology.

Ur deras 3d-skrivare kommer till exempel platta objekt som får en tredimensionell struktur när de värms upp. För att demonstrera tekniken har forskarna också skrivit ut en blomma med kronblad som rullas ihop när den sänks ner i varmt vatten.

Detta är möjligt tack vare att spänningar byggs in i objekten som släpper när de utsätts för värme. Tricket är att kontrollera dessa spänningar så att de färdiga produkterna får önskad form, något som gjorts med hjälp av datorsimuleringar.

Objektet till vänster, som skrivits ut med den nya metoden, vecklas ut när det värms upp.


Bild: Bob Felt

Ett av materialen som forskarna använt är minnesplast (shape memory polymer) som kan gå från en tillfällig form till en permanent form när de utsätts för till exempel värme.

Minnesplast har används i 3d-skrivare tidigare, men har då krävt en mer komplicerad process. Med den nya metoden programmeras den nya formen in i produkterna direkt i skrivaren.

Forskarna hoppas att det på sikt ska kunna användas inom områden som biomedicin och elektronik där elektroniska komponenter kan sättas på en platt struktur som sedan vecklar ihop sig till sin slutgiltiga form.

Forskningen har publicerats i Science Advances.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor