Skillnaden ökar mellan dag och natt – påverkar allt liv på jorden

I takt med att jorden blir allt varmare ökar kontrasterna mellan dag och natt. Bland förlorarna finns både växter, träd och människor.

Publicerad

Temperaturskillnaden mellan dag och natt har ökat de senaste tre decennierna (1991–2020) jämfört med föregående tre decennier (1961–1990). Det kan bland annat få konsekvenser för växters fotosyntes.
Bild: Getty images

I 70 år har det varit allmänt känt att temperaturökningen från den globala uppvärmningen inte är jämnt fördelad över dygnet. Temperaturen ökat som mest nattid, men dagtid har uppvärmningen inte varit lika kraftig.

En ny studie ställer gamla sanningar på ända. De senaste 30 åren har trenden i stället varit precis den motsatta – temperaturökningen har varit som störst dagtid. Forskarna förklarar det med en betydande minskning av molntäcket. Moln blockerar solstrålning, och med färre moln på himlen blir jordytan varmare – med intensifierade dagstemperaturer som följd. Studien är publicerad i tidskriften Nature Communications.

Ziqian Zhong är forskare på institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers tekniska högskola.
Bild: Christian Löwhagen

Växter extra känsliga

Ett skifte i uppvärmningsmönstret mellan natt och dag kan få konsekvenser för allt liv på jorden. Det menar Ziqian Zhong som är forskare på institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers tekniska högskola.

– När jag såg den här trenden i vår data var första tanken att det kunde vara en gamechanger. Jag förstod direkt att vi hade snubblat över något viktigt, säger Ziqian Zhong.

Blev du förvånad?

– Ja, verkligen. När dagstemperaturerna stiger snabbare än nattemperaturerna ökar också temperaturskillnaden mellan dag och natt. Tidigare studier visar att vegetation kan vara särskilt känslig för den här typen av temperaturförändringar. Växternas avgörande fysiologiska processer, som fotosyntes och andning, är nära kopplade till temperaturen.

Kan påverka människors hälsa negativt

Temperaturskillnaderna kan potentiellt påverka skördar, tillväxten hos träd och djurens reproduktionsförmåga. Ziqian Zhong konstaterar att den ökade uppvärmningen under dagen också innebär risker för människors hälsa.

– Risken att drabbas av värmerelaterade sjukdomar som värmeutmattning och värmeslag ökar. De förhöjda temperaturerna under dagen kan också förvärra förhållandena för personer med andningsproblem och hjärt- och kärlsjukdomar, säger Ziqian Zhong.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor