Svenska berguvar drabbade av fågelinfluensan

Flera berguvar och andra rovlevande fåglar har dött i vinterns fågelinfluensa. Rovfåglar kan vara extra utsatta eftersom de lätt smittas när de äter andra fåglar.

Publicerad
Statens veterinärmedicinska anstalt har hittills fått in fem berguvar som dött i årets fågelinfluensa.
Bild: Getty images

Även i fåglarnas värld pågår en pandemi. Längs en kuststräcka i nordvästra Tyskland hittades 15 000 vilda fåglar som alla verkar ha dött av fågelinfluensa, och bland svenska tamfåglar ser vi det största utbrottet någonsin, enligt Henrik Uhlhorn som är biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

I förra veckan tog han hand om två berguvar från Skövde som visade sig ha dött av fågelinfluensa. Totalt under vintern har SVA hittills fått in fem berguvar med samma dödsorsak.

− Med tanke på antalet berguvar i landet så är det förhållandevis höga siffror. Men vi får ju bara ett litet axplock utifrån vad människor hittar och skickar in, säger Henrik Uhlhorn.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Extremt smittsamt virus

Även några ormvråkar, duvhökar och pilgrimsfalkar har konstaterats döda i fågelinfluensan. Rovfåglar som tar andfåglar och gäss är förmodligen extra utsatta eftersom viruset är mest utbrett i de grupperna, och det är extremt smittsamt, enligt Henrik Uhlhorn.

Liksom säsongsinfluensan bland människor sprids viruset bäst under den svala, fuktiga delen av året. De senaste vintrarna har vi haft årliga utbrott av fågelinfluensa i Europa, även om det inte nådde Sverige under förra vintern.

SVA är tacksamma för att få in rapporter om döda fåglar och andra djur, här kan du anmäla.

 

Fakta om fågelinfluensa

•  Virusvarianten H5N8 som nu härjar upptäcktes första gången 2014 i Kina. I oktober 2020 konstaterades det i Kazakstan och spreds snabbt vidare till Europa.

• Risken att den här formen av fågelinfluensa drabbar människor anses låg. Hittills har några få fall konstaterats men ingen har blivit allvarligt sjuk.

• Om du hittar en död fågel och tar i den ska du vara väldigt försiktig så att du inte sprider smittan vidare till andra fåglar.

Mer om fågelinfluensan hittar du här.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor