Mattetips till alla som känt sig dumma i huvudet

Eleonora Svanberg har skrivit boken som hon önskade att hon själv hade när hon var yngre.

Publicerad
Porträttbild av Eleonora Svanberg och en bild på omslaget av boken Study with me.

Eleonora Svanberg är doktorand vid Oxford university och grundare av organisationen Girls in STEM. Hon är också influencer som lär unga om vetenskap på sociala medier.
Bild: Mikael Lundblad

Fysikdoktoranden och influencern Eleonora Svanbergs Study with me: Så bygger du matematiskt självtroende är en handbok för alla som känt sig dumma när de pluggat matte och breddar bilden av en matteperson.

1 | Boken är full av tips, strategier och sätt att tänka kring matte och ångesten som man kan få när man pluggar matte, hur kom du fram till de här slutsatserna?

– Jag har kämpat med mitt självförtroende väldigt länge. Jag är tacksam att jag har två föräldrar som är ingenjörer så jag visste någonstans inom mig att jag kunde hålla på med matte. Men ändå hade jag de här känslorna och tankarna som gjorde att det kändes väldigt svårt. Mycket i boken kommer från mina egna lärdomar och det som har funkat för mig, men sedan har jag gått i terapi. Jag har också pratat med många i organisationen ”Girls in STEM” som jag grundade. Där har vi märkt vad som funkar och hur folk tänker kring de här känslorna. Jag har jobbat med det här i nästan tio år och kände att det var dags att samla allt jag lärt mig i ett konkret format för att hjälpa andra.

2 | Borde mattelärare prata mer om matteångest?

– Det här är verkligen något jag brinner för. När jag själv undervisade matte, fysik och teknik så började jag med att ställa frågan: Har du någonsin känt dig dum i huvudet när du läst matte? Då räckte alla upp handen. Jag med. Haha. Det kan väldigt många relatera till. Jag skulle vilja förmedla till lärare att inte bara prata om matte utan också det som rör matte, till exempel självförtroende, studieteknik och att känna sig dum i huvudet.

3 | I boken nämner du att det är viktigt att hitta sin långsiktiga motivering, hur hittade du din?

– Det är svårt att känna sig motiverad när man inte riktigt vet vad man ska göra med matten. I gymnasiet började jag kolla på videor om svarta hål och insåg att det var väldigt cool fysik och matte. Jag ville ställa frågor och hitta svar om universum. Det blev väldigt tydligt för mig att jag inte kunde göra det om jag inte lärde mig matte. Om jag kämpade mig igenom matten i gymnasiet skulle jag senare kunna hålla på med den matten jag faktiskt tyckte var intressant. Nu är jag äntligen där och det var absolut värt det.

4 | Vad är ditt tips för att hitta sin långsiktiga motivering?

– Jag skulle börja med att titta inåt och fråga dig själv: Vad är jag intresserad av? Det här behöver inte vara något som svarta hål utan det kan vara en hobby. Ta något som du redan brinner för och se hur du kan använda matte för att förbättra det fältet.

Study with me: Så bygger du matematiskt självförtroende

Eleonora Svanberg
Fri tanke

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor