Vädret i Europa blir allt extremare

Nu varnar den europeiska miljöbyrån EEA för framtidens värmeböljor.

Publicerad

Spanien drabbades av värmebölja redan i april med temperaturer uppemot 40 grader. Äldre har särskilt svårt att hantera värme.
Bild: Getty images

Översvämningar, stormar, värmeböljor, köldvågor, skogsbränder och jordskred orsakade nästan 195 000 dödsfall i Europa mellan 1980 och 2021. Värmeböljorna var klart dödligast, med sammanlagt 159 000 dödsfall.

Detta enligt en rapport från Europeiska miljöbyrån, EEA.

Chunasi Gao
Chunasi Gao forskar om termisk fysiologi vid Lunds universitet.
Bild: Jessika Sellergren

Så påverkas kroppen av värme

Chunasi Gao forskar om termisk fysiologi vid Lunds universitet. Han konstaterar att hög värme tvingar hjärtat att pumpa hårdare. Om kroppen är uttorkad blir blodet mer trögflytande.

– Belastningen på det kardiovaskulära systemet blir allt större och kroppstemperaturen ökar, vilket kan leda till så kallad hypertermi, säger Chuansi Gao.

Han forskar särskilt om sårbara grupper. Äldre, kroniskt sjuka, barn och gravida har svårast att hantera värme. Det gör till exempel att äldreboenden i möjligaste mån måste skyddas från solinstrålning. Inomhusmiljöer måste aktivt kylas. Att anlägga grönytor och skuggiga områden på förskolor är ett annat sätt att skydda mot hetta.

Blir allt varmare

I Sverige har sommartemperaturen i genomsnitt ökat med 0,5 till 1 grad från perioden 1961–1990 till perioden 1991–2020. Gustav Strandberg är klimatforskare vid Rossby center, SMHI:s forskningsenhet för klimatmodellering.

Gustav Strandberg
Gustav Strandberg är klimatforskare vid Rossby center, SMHI.
Bild: SMHI

– De trender vi ser i framtiden är en förlängning av det vi redan har observerat. Framtidens somrar kommer att röra sig kring ett varmare medelvärde och sannolikheten för varma temperaturer ökar, säger Gustav Strandberg.

– Men det betyder inte att varje sommar blir som sommaren 2018. Vi kommer att få kalla och blöta somrar även i framtiden.

Skillnad på väder och klimat

Gustav Strandberg konstaterar att väder och klimat ibland blandas ihop.

– Man kan säga att väder är det plagg du tar på dig på morgonen innan du går hemifrån. Klimat är allt det som finns i garderoben, från vinterjacka till kortbyxor och regnkläder, säger han.

Om medeltemperaturen stiger med 1,5 grader kommer perioderna med hett extremväder att inträffa oftare, vara mer intensiva och dessutom pågå längre – med ökad dödlighet som följd. Det konstaterar FN:s klimatpanel IPCC.

Under den ovanligt varma sommaren 2018 dog drygt 600 fler än normalt i Sverige.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor