Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Värmeböljan en konsekvens av mänskliga utsläpp

Samtidigt som svårsläckta skogsbränder rasar på den grekiska ön Rhodos slår forskare fast att värmeböljan inte hade kunnat inträffa utan klimatförändringarna.

Publicerad

Under juli månad har södra Europa, Kina samt sydvästra USA och Mexiko drabbats av extrema värmeböljor, med bland annat skogsbränder som följd.
Bild: Getty images

Den senaste veckan har temperaturerna överstigit 40 grader på många platser i Grekland. Kraftiga skogsbränder har tvingats tusentals att evakueras från Rhodos. Det brinner också på Korfu och i närheten av Aten.

Värmeböljor blir allt vanligare i såväl Europa som i Nordamerika och i Kina. Enligt en ny studie från forskare vid bland annat Imperial College London och Royal Netherlands Meteorological Institute är värmeböljorna i juli en direkt följd av den globala uppvärmningen som i sin tur orsakats av mänskliga utsläpp. Studien har inte genomgått peer review-granskning och är ännu inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift eftersom forskargruppen i World Weather Attribution ville nå ut direkt, men resultaten stöds också av FN:s klimatpanel IPCC.

I brunt syns omfattningen av brandområdet på den grekiska ön Rhodos. När bilden togs (den 23 juli) uppskattades 11 000 hektar ha brunnit ner.
Bild: The European Space Agency (ESA)

Dödlig värme

Utan mänskliga utsläpp skulle den här typen av värmeböljor vara extremt sällsynta, enligt forskarna. I USA, Mexiko och i södra Europa vore juli månads maxtemperaturer i praktiken omöjliga utan global uppvärmning. I Kina skulle en liknande värmebölja som vi sett i juli inträffa en gång på 250 år.

Forskarna konstaterar samtidigt att värmeböljor är bland de dödligaste naturkatastroferna. Tusentals människor dör av värmerelaterade orsaker varje år, men den fulla effekten av en värmebölja är sällan känd förrän veckor eller månader efteråt.

Om de globala utsläppen inte minskar snabbt väntas framtidens värmeböljor bli ännu varmare och pågå under längre tid.

Rekordutsläpp från skogsbränder

Med 1,4 grader över genomsnittet blev förra sommaren den varmaste som någonsin registrerats för Europa, enligt siffror från EU:s rymdprogram Copernicus. Koldioxidutsläppen från skogsbränder var samtidigt de högsta uppmätta på 15 år.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor