Viveka Ljungström Cherfredaktör och ansvarig utgivare. Så för vi Linnés arv vidare Det är Nobeltider, den tid på året då vetenskapen får stå i centrum. Liksom bildningen. Vad passar väl då bättre än att läsa en riktigt… Minskad risk för barnet om förlossningen sätts igång tidigare Om en förlossning inte kommer igång av sig själv efter den 42 graviditetsveckan är det i Sverige rutin att starta förlossningen på medicinsk väg. Nu visar en studie att det tycks vara säkrare för barnets överlevnad att sätta igång förlossning redan vid 41 fullgångna graviditetsveckor. Den aktuella studien kan leda till ändrade rutiner vid förlossningsvård. Medicin & hälsa Hjärnan är kropp och själ tillsammans Det här numret av Forskning & Framsteg ägnar vi nästan uteslutande åt hjärnan, på ett eller annat sätt. Enlig Folkhälsomyndighetens senaste rapport Folkhälsan i… Lär känna träden Träd har alltid en historia att berätta och ofta är den tätt sammanflätad med människans. I Jorden runt på 80 träd beskriver Jonathan Drori med… Låt inte debatten handla om moral Synen på cannabis skiljer sig mellan generationer. Unga har en helt annan uppfattning än äldre. Forskning & Framsteg har låtit undersökningsföretaget Novus fråga svenska folket… Personliga tragedier mäts i pengar Att visa upp bilden av sig själv som framgångsrik men samtidigt berätta om sina motgångar och tillkortakommanden har blivit en framgångsfaktor för den som vill försörja sig som influencer. Medicin & hälsa Semester – inte bara i rymden När vi på redaktionen nu lämnar sommarnumret till tryck blir den samlade känslan, när jag läser alla reportage, att människan är fantastisk. Och skrämmande kanske,… Värdefullt möte med tångruskor Högsommar och kanske snart semester. Själv ska jag snart hissa segel och ge mig ut på mitt hemmahav, Östersjön. För någon månad sedan kom en… Allt är inte sol eller skugga Nu är vi snart där igen. Årstiderna då man ska ta ansvar för ett liv i solen. Jag har en väninna från Australien. Hon har… Utsläpp leder till minskade skördar Höga halter av marknära ozon minskar skördarna av jordens viktigaste grödor – vete, ris, majs och soja – med upp till 12 procent. Miljö & klimat Få vill bli forskare – många vill forska När föreningen Vetenskap & Allmänhet frågar unga människor mellan 16 och 29 år om de skulle vilja jobba som forskare är det bara en av… ”Vilka är vår tids kobolder?” I år fyller det periodiska systemet 150 år. Ett redskap för att finna en systematik bland alla kända grundämnen – men också en uppställning som… Framstegen får inte dränkas av ökad konsumtion Varje resa börjar med ett steg. Ett steg i taget. Vare sig det gäller det egna nyårslöftet att börja träna eller att verkligen nå målet… Läsplatta inte alltid pedagogisk När barn i förskolan får använda datorplattor och pedagogiska appar lär de sig främst att förstå hur appen fungerar och hur de ska vinna över den. Men det är mycket osäkert om de faktiskt lär sig det som appen utlovar att de ska lära sig.
Så för vi Linnés arv vidare Det är Nobeltider, den tid på året då vetenskapen får stå i centrum. Liksom bildningen. Vad passar väl då bättre än att läsa en riktigt…
Minskad risk för barnet om förlossningen sätts igång tidigare Om en förlossning inte kommer igång av sig själv efter den 42 graviditetsveckan är det i Sverige rutin att starta förlossningen på medicinsk väg. Nu visar en studie att det tycks vara säkrare för barnets överlevnad att sätta igång förlossning redan vid 41 fullgångna graviditetsveckor. Den aktuella studien kan leda till ändrade rutiner vid förlossningsvård. Medicin & hälsa
Hjärnan är kropp och själ tillsammans Det här numret av Forskning & Framsteg ägnar vi nästan uteslutande åt hjärnan, på ett eller annat sätt. Enlig Folkhälsomyndighetens senaste rapport Folkhälsan i…
Lär känna träden Träd har alltid en historia att berätta och ofta är den tätt sammanflätad med människans. I Jorden runt på 80 träd beskriver Jonathan Drori med…
Låt inte debatten handla om moral Synen på cannabis skiljer sig mellan generationer. Unga har en helt annan uppfattning än äldre. Forskning & Framsteg har låtit undersökningsföretaget Novus fråga svenska folket…
Personliga tragedier mäts i pengar Att visa upp bilden av sig själv som framgångsrik men samtidigt berätta om sina motgångar och tillkortakommanden har blivit en framgångsfaktor för den som vill försörja sig som influencer. Medicin & hälsa
Semester – inte bara i rymden När vi på redaktionen nu lämnar sommarnumret till tryck blir den samlade känslan, när jag läser alla reportage, att människan är fantastisk. Och skrämmande kanske,…
Värdefullt möte med tångruskor Högsommar och kanske snart semester. Själv ska jag snart hissa segel och ge mig ut på mitt hemmahav, Östersjön. För någon månad sedan kom en…
Allt är inte sol eller skugga Nu är vi snart där igen. Årstiderna då man ska ta ansvar för ett liv i solen. Jag har en väninna från Australien. Hon har…
Utsläpp leder till minskade skördar Höga halter av marknära ozon minskar skördarna av jordens viktigaste grödor – vete, ris, majs och soja – med upp till 12 procent. Miljö & klimat
Få vill bli forskare – många vill forska När föreningen Vetenskap & Allmänhet frågar unga människor mellan 16 och 29 år om de skulle vilja jobba som forskare är det bara en av…
”Vilka är vår tids kobolder?” I år fyller det periodiska systemet 150 år. Ett redskap för att finna en systematik bland alla kända grundämnen – men också en uppställning som…
Framstegen får inte dränkas av ökad konsumtion Varje resa börjar med ett steg. Ett steg i taget. Vare sig det gäller det egna nyårslöftet att börja träna eller att verkligen nå målet…
Läsplatta inte alltid pedagogisk När barn i förskolan får använda datorplattor och pedagogiska appar lär de sig främst att förstå hur appen fungerar och hur de ska vinna över den. Men det är mycket osäkert om de faktiskt lär sig det som appen utlovar att de ska lära sig.