Annons

Hjärnskada bakom aggressivt beteende

Oprovocerad aggression kan bero på felaktigt uppfattade ansiktsuttryck.

Annons

Publicerad:

2002-09-01
Många människor brusar lätt upp. Men de patienter som neuropsykologen Mary Best vid Children's Hospital of Philadelphia, USA, har undersökt är sjukligt aggressiva.

- De blir arga ofta och helt utan anledning. Beteendet gör att de har sönder dyrbara ägodelar, att de förlorar sina makar och också kan hamna i klammeri med rättvisan, säger hon.

Hennes studie tyder på att dessa personer har skador i en del av den främre hjärnloben som bl a tolkar intryck. Hon jämförde hur 24 patienter och 22 kontrollpersoner uppfattade ansiktsuttryck. De fick se en serie fotografier, och patienterna hade mycket svårare att tolka sinnesstämningar än kontrollgruppen. Den största skillnaden gällde neutrala ansiktsuttryck. Kontrollgruppen tolkade dessa som glada, medan patienterna tyckte de var fientliga eller arga.

- Det skulle kunna vara en förklaring till deras till synes oprovocerade ilska. Ute i världen är ju ansiktsuttryck det viktigaste icke-verbala sättet att kommunicera. Uppfattar man att människor runt omkring är arga och hotfulla är det ju inte så konstigt om man blir provocerad, säger Mary Best.

Studien publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

jag har ett problem jag tror att min pappa har den skadan i hjärnan eftersom han visar varje tecken på den sjukdomen eller skadan. han har slagit i sönder många av våra å hans saker och blir sur för minsta lilla. Jag undrar om det finns något botemedel. Jag skulle vara tacksam om jag fick mer information om sjukdomen.MVH Lina

Hej!
Jag har en pojkvän som har ofattligt kort stubin. Han blir förbannad på sekunden för mycket små ting och går i taket med att skrika och bete sig hotfullt, dock aldrig fysiskt.
Jag drar mig självklart tillbaka och blir försiktig med vad jag pratar om, vilka ord jag använder och hur jag beter mig.
Detta är självklart inte bra och jag har försökt prata med honom om detta problem, utan framsteg.
Jag ser ju hans snälla sida och då är han en mycket mjuk kille med ömhet och stor insikt men den sidan visas dessvärre inte ofta.
Utåt sett uppfattar folk honom som ödmjuk, sympatisk och hjälpsam. En kanonkille, med andra ord, och den person jag blev varmt förälskad i.
Hans humöret är onormalt hetsigt och något må ju vara på tok.. Brist eller överskott på något ämne i kroppen, hormon eller något? Jag söker efter svar för nu handlar det om att försöka lösa problemet eller flytta och rädda sin själ.

MVH Lena