Annons

Sportens ojämlika bilder

Inom sportjournalistiken väljer man att avbilda kvinnor och män på olika sätt.

Annons

Publicerad:

2003-09-01

Bildanvändningen inom idrottsjournalistiken är inte könsneutral. Kvinnliga sportstjärnor avbildas främst före eller efter sin prestation, och ofta är bilderna arrangerade. Männen får vi i stället se "in action", när de gör mål, vinner eller sätter rekord. Det visar medieforskaren Anja Hirdman, som nyligen presenterade sina forsningsresultat på ett seminarium vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Stockholms universitet.

En särskild genre är medaljbilden, där den kvinnliga sportstjärnan pussar eller biter i sin medalj och tittar in i kameran.

- Något som är påfallande i bildmaterialet i tidningarna är hur ofta kvinnliga idrottsstjärnor avbildas i sina hem eller i privata situationer. Det är inte lika vanligt när det gäller män som hockeyproffset "Foppa" - han uppvisas i första hand på isen, säger hon.

Bilder av män och kvinnor är viktiga, för de får stort genomslag och bidrar till att skapa normer för vad som är manligt och kvinnligt. Anja Hirdman anser också att olika tidningar skiljer sig åt i hur de väljer bilder och avporträtterar män och kvinnor:

- Exempelvis är Aftonbladets sportsidor snarast konservativa, medan Svenska Dagbladet har en rätt nyskapande och schablonfri bildjournalistik på sina sportsidor.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

De flesta fotografer som arbetar inom sport är män, därför är också bilderna på kvinnorna objektframställda.Men ...Tar man på sig små trikåer och visar hud och former, då undrar jag hur det är möjligt att över huvud tagetfå respekt. Jag är själv kvinna och arbeter/försöker ta mig fram som fotograf. Jag har också tränat en koreansk kampsport i 17 år vid namnet ITF Taekwon-do . I vår sport tränar tjejer och killar tillsammans. Vi har de traditionella budodräkterna.Det jag sett av sporten är att den är väldigt jämlik. Vi har nästan militäriska regler om hur vi uppför oss under träningen och de tränare jag haft skulle aldrig särställa män och kvinnor. Detta syns också utåt. Inom budo tränar man ju som sagt upp både tekniker och do, d.v.s. den mentala biten som en del av den vanliga träningen. Do står inte bara för står inte bara för koncentration, ( mediterar) utan också respekt, etik och moral som vi ständigt möter i den traditionella träningen.Blir man behandlad som en idiot från ungas år, finns också risken att man uppför sig så.Klär man sig mindre korrekt får man ta risken att bli behandlad mindre korrekt. Så är livet och det går inte att blunda för.