Annons

Vilda djur överlevde tsunamin

Extremt goda sinnen räddade djur från att gå under i tsunamikatastrofen i Sydasien.

Annons

I nationalparken Yala på södra Sri Lanka lär inte ett enda djur ha dött, trots att vågen trängde över tre kilometer upp på land. Där finns elefanter, leoparder, bufflar, apor och massor av andra vilda djur. Alla verkar ha kommit undan.

- Jag tror inte att det är något mystiskt alls. Djur kan inte se in i framtiden, de reagerar bara på direkta stimuli. Däremot ska man komma ihåg att djuren har annorlunda sinnesförmågor än vi. Särskilt har vilda djur extremt goda sinnen, säger Magnus Enquist, professor i teoretisk etologi, det vill säga läran om djurens beteenden, vid Stockholms universitet.

- Elefanter och många andra djur kunde tidigare än människan uppfatta faran. Antingen kände de att marken skakade eller också kunde de höra den annalkande vågen. Genom fötterna känner elefanter av vibrationer i marken, och kroppen utgör en stor resonanslåda. Dessutom kommunicerar elefanter med infraljud på långa avstånd, berättar Magnus Enquist.

Infraljud är lågfrekventa ljudvågor, under 20 hertz, som vi människor inte kan höra. Magnus Enquist är en smula skeptisk till att djuren, även om de uppfattade faran, skulle veta precis vad de borde göra. För Sverre Sjölander, etologiprofessor vid Linköpings universitet är frågan lätt - de djur som under evolutionens lopp inte förstod vart de skulle ta vägen dog ut med tiden.

- Det är vanligt att ormar och ödlor kryper upp på markytan inför en jordbävning. De känner av de mikroskalv som oftast föregår det riktiga jordskalvet, säger Sverre Sjölander. Dessutom läser djuren av andra djurs beteenden - ser aporna att elefanterna är upprörda och springer i väg, gör de det också.

Och de flesta stora djur springer mycket snabbare än vi. Djur kan även känna av andra förändringar som inte människan uppfattar. Ett exempel är att fåglar reagerar på små förändringar i lufttryck, ett annat att flyttfåglar har ett väl utvecklat sinne för att känna av förändringar i jordens magnetiska fält.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Jag gick min vanliga morgonpromenad på stranden i Bentota/Sri Lanka den 26 dec 2004. Vi hade ankommit till Sri Lanka Julaftonsförmiddag. 1:a juldag, på min morgonpromenad längs med stranden som tog ungefär 1 1/2 timma. Jag gick med bar överkropp och bränte mig på axlarna och på bröstet. 2:a juldag, efter frukosten gick min sambo till rummet för att tvätta sitt hår och jag startade min morgonpromenad. Efter ca 20 min kommer en elefant med sin skötare på rygg tvärs genom sanden från djungeln mot havet för att svalka sig. Det var ovanligt varmt denna morgon. Plötsligt vände elefanten till min stora förvåning och försvann snabbt bort från havet. Jag tänkte, ja du har rätt, det är för varmt att promenera så jag tog samma beslut som elefanten, vände om och gick tillbaka till hotellet. Det beslut räddade mitt liv. Jag var på hotelrummet i få minuter före den första vågen träffade hotellet. Andra vågen krossade hotellet och vi flydde upp i bergen bakom hotellet. Åh var jag skulle ville träffa denna elefant igen.Benny Olund 65 år