Annons

Smårörelser spelar stor roll

Tjocka soffpotatisar sitter mer än smala.

Författare: 

Publicerad:

2005-06-01

Tjugo slöfockar, varav hälften överviktiga, undersöktes av en amerikansk forskargrupp vid Mayo Clinic i Rochester. Under tio dagar fick de äta kaloriberäknad kost på sjukhuset. Vid frukosten fick de också chans att duscha innan de åter iklädde sig det underställ som de bar dygnet runt och som mäter kroppsställning och alla rörelser.

Det visade sig att de överviktiga personerna satt still betydligt mer än de smala. För att se om övervikten i sig spelade roll, bantades sju av dem medan nio av de normalviktiga göddes under åtta veckor. Under tio dagar mättes sedan deras rörelsemönster igen, men det visade ingen skillnad mot föregående period.

Om de överviktiga rörde sig i samma utsträckning som de smala, skulle de förbränna ytterligare 350 kilokalorier per dag. En sådan daglig minskning av nettokalorier motsvarar en viktminskning på 15 kilo på ett år, skriver forskarna i Science.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar