Annons

Med tåg genom Sibirien

En grupp F&F-läsare tog tåget österut. Ända bort till den magiska Bajkalsjön.

Publicerad:

2006-10-01

Den transsibiriska järnvägen är nu över hundra år gammal och fortfarande en vital pulsåder som binder ihop det enorma ryska riket. En grupp välberesta F&F-läsare tog flyget till Moskva i slutet av juli för att där i sista sekund borda det legendariska tåget. Efter att ha avverkat den drygt två dygn långa rutten från Moskva till Novosibirsk, gjordes många stopp längs linjen.

Många uppskattade den omkring 600 kilometer långa båtfärden längs med Bajkalsjöns trolska vyer, och flera badade i denna världens till volymen största sjö. Under resan hann gruppen besöka många museer och monument över andra världskriget, titta på mammutskelett och även göra flera vandringar i naturen. Mat och dryck i stil med ormbunke, gäddrom, ukrainsk smultronsylt, chilivodka, den fantastiska Bajkalädelfisken omul och krabbsnacks avnjöts i takt med att kunskaperna om Sibiriens geografi, natur och historia ökade. Den 8 000 kilometer långa resan inbjöd också till många glada samtal och diskussioner bland F&F-resenärerna.

Bland de verkliga höjdpunkterna på resan kan man nämna vandringen i den artrika nationalparken Stolby utanför Krasnoyarsk, som är känd för sina gigantiska bergspelare. Likaså besöket i ett buddhistkloster utanför Ulan Ude, där de mongoliska buryaterna numera fritt utövar sin religion. Samt när resedeltagaren och F&F-läsaren Ingemar Johansson i en by söder om Bajkalsjön sprang i kapp det i förtid avgående tåget - och lyckades hoppa på i farten!

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar