Annons

Bokanmälan: Saker du trodde var sanna

Författare: 

Publicerad:

2008-07-01

Som journalist är det en dygd att vara kritisk, och därför är Peter Olaussons Faktoider extra intressant. I boken, vars innehåll också återfinns på www.faktoider.nu, avlivas ett stort antal myter som mer eller mindre ofta hålls för sanna.

Lagom betyder inte "laget om". Kungen har rösträtt. Einstein var duktig i skolan, och kinesiska muren kan man inte se från månen. Uppenbart är att vissa myter lever vidare enbart för att deras "sanning" är en snygg historia - en journalistisk läxa så god som någon. Men andra myter är svårare att förstå sig på. Hur kommer det sig till exempel att många människor (tidigare även jag) på allvar tror att fåglar dör av att äta okokta risgryn?

Boken är underhållande läsning för alla vetgiriga och en bra övning i att inte tro på allt som sägs, vilket är en bra färdighet även om man inte är journalist.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)