Annons
Som en schweizerost?

Fobos. Marsmånen tycks vara ihålig.

Bild: 
ESA/DLR/Fu Berlin (G. Neukum)

Som en schweizerost?

Den brittiske 1500-talspoeten John Heywood liknade vår egen måne vid en ost. Vad skulle han inte ha skrivit om Marsmånen Fobos? Den är så lätt att forskarna förmodar att den nog är rätt så ihålig innanför skalet.

Det är ett svenskt instrument från Institutet för rymdfysik i Kiruna som har samlat mätdata när satelliten Mars Express gjorde en rekordnära förbiflygning på 60 kilometers håll. Instrumentet undersöker månytan genom att analysera hur protoner studsar när de träffar månen på sin färd som solvind genom rymden. Det är en helt ny mätmetod som svenska forskare använder för att utforska avlägsna himlaobjekt.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar