Annons
Hon siktar på OS 2012

Anna Laurell.

Bild: 
Jann Lipka

Hon siktar på OS 2012

Vid sidan om sin forskning i organisk kemi har Anna Laurell vunnit två världsmästerskap i boxning.

När vi träffas en morgon på boxningsklubben IF Linnéa på Mosebacke i Stockholm har Anna Laurell redan varit i laboratoriet och startat ett experiment.

Hon är doktorand i organisk kemi vid Kungliga tekniska högskolan och arbetar med stereospecifik syntes. Målet är att hitta effektiva och miljövänliga sätt att tillverka enbart den ena av två slags molekyler som är varandras spegelbilder. Den här typen av kemi är viktig inom läkemedelsindustrin eftersom spegelbilderna kan påverka kroppen på helt olika sätt.

Här i den gympaluktande källaren lever hon sitt andra liv, boxarlivet. Det blir mellan tio och tolv pass per vecka. Siktet är inställt på OS i London år 2012 då boxning för damer debuterar som olympisk gren.

– Jag räknar med att kvala in, säger Anna Laurell.

Ingen annan i hennes stora släkt har utmärkt sig som boxare, men den är full av professorer och forskare av olika slag.

Självklart har hon fått frågan om hur hon kan lägga så mycket arbete på studier och sedan ta risken att få en hjärnskada i ringen.

– Från början var mina föräldrar negativa, men nu är de mest stolta, säger Anna Laurell, och tillägger att hon hittills inte har fått en enda hjärnskakning.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar