Annons

Storm kan ha räddat Moses

Nya beräkningar visar hur judarna kom torrskodda över Röda havet.

Författare: 

Publicerad:

2010-11-17

"... och vattnet stod som en vägg på båda sidor ". Så står det om israeliternas flykt från Egypten i Gamla testamentet. Nu har amerikanska forskare räknat ut hur havet kunde öppna sig. Kanske var det inte ett helt hav utan ett område i östra Nildeltat där det vid flodmynningen bildades en grund lagun, Tanissjön (motsvarande dagens Manzalasjön). Enligt forskarnas datormodell kan en ihållande ostlig vind på 28 meter i sekunden ha hållit undan vattnet i ungefär 4 timmar. Då torde israeliterna ha hunnit undfly egypterna på den leriga landbryggan, knappt 4 kilometer lång och 5 kilometer bred.

Liknande vindförhållanden och effekter finns beskrivna på andra håll i världen. Historiska källor talar till exempel om en motsvarande händelse i det östra Nildeltat år 1882, då vattnet försvann från sjön.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Men det förklarar inte hur denna statistiskt unika händelse kunde inträffa så lägligt. Antagligen visste Moses något som vi inte vet, eller vägrar tro på, annars hade det ju varit ute med hans folk, så talet om utvalt, eller i varje fall skonat folk, vid denna speciella tidpunkt, är kanske inte helt gripet ur luften, eller kanske alltihop är en skröna, men märkliga saker inträffar.

Lägg till kommentar