Ökad risk för tsunami när havsnivån stiger

Med havsnivåhöjningarna ökar risken för förödande tsunamier. Nu menar forskare att kustsamhällen bör förbereda sig.

Publicerad
Kaliforniens kust är sårbar för tsunamier. Forskare varnar för att det kommer att bli ännu värre när havsnivån höjs.
Bild: Getty images

I dag bor en miljard människor i kustzoner. Många samhällen är redan känsliga för översvämningar av olika slag, och översvämningsproblematiken lär bli allt mer påtaglig i framtiden. 

Med klimatförändringarna smälter både glaciärer och inlandsisar, vilket i sin tur orsakar en havsnivåhöjning. Bara Thwaites-glaciären i Antarktis, som gjort sig känd som domedagsglaciären, kan på sikt orsaka en havsnivåhöjning på 65 centimeter. 

En ny studie från en forskargrupp i USA konstaterar att det ökade globala vattenståndet också kommer att leda till allt svårare tsunamier. I dagsläget orsakar en jordbävning med magnitud 9,1 utanför Alaskas kust en tsunamivåg på cirka en meter i hamnarna i Kalifornien. År 2100 kan ett skalv med magnitud 8,0 orsaka en lika kraftig våg. Studien om framtida tsunamiser är publicerad i tidskriften Nature Communications.

– Den ökade sårbarheten för tsunamier är en konsekvens av klimatförändringar och havsnivåhöjning som många inte har tänkt på. Små tsunamier är inte så ovanliga i hamnarna i Kalifornien. Med en framtida havsnivåhöjning kommer de att bli mer och mer störande, säger Tina Dura, som är huvudförfattare till studien och forskare vid universitetet Virginia tech i USA.

Tina Dura (till höger) i fält tillsammans med kollegorna Richard Briggs och Simon Engelhart.
Bild: Rich Koehler

Kräver nya krisplaner

Forskarna valde att lyfta fram hamnarna i Los Angeles och Long Beach eftersom de ligger lågt i en tätbefolkad och ekonomiskt viktig del av Kaliforniens kust som redan är sårbar för tsunamier. Tidigare forskning visar att en jordbävning med magnituden 9,1 orsakar skador och störningar i hamnarna för 4,2 miljarder amerikanska dollar.

Problemet är dock inte unikt för USA. En höjning av havsnivån väntas orsaka en ökad sårbarhet för tsunamier på fler platser runt om i världen, bland annat i Stilla havet.

– Många krisplanerare kommer att behöva anpassa sina översvämnings- och evakueringsplaner under det kommande decenniet, säger Tina Dura.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor