Annons

Bild: 
Nick Brandt

Flodhäst (Hippopotamus amphibius)

Annons

Publicerad:

2011-11-01

Äter – det gör flodhästar bara på land, och bäst av allt gillar de kort gräs. Allt annat gör de i vattnet. Mycket av vad de satt i sig på land hamnar i vattnet och har kraftfull gödslingseffekt. Deras vandringar genom vassar och papyrus öppnar passager för andra djur och befrämjar vattengenomströmningen. De parar sig och föder sina ungar i undervattensläge. Flodhästflockarna omfattar vanligen några tiotal men ibland hundratals individer. Hannarna försöker hålla revir och ett antal honor under kontroll, och när någon annan hanne dyker upp och försöker ta över ruljangsen bryter häftiga strider ut. Flodhästarnas närmaste släktingar är – valarna! För ungefär 40 miljoner år sedan fanns det varken flodhästar eller valar, utan endast en gemensam stamform. Den såg ut som en liten antilop.

Lejon (Panthera leo)
Savannbuffel (Syncerus caffer)
Gepard (Acinonyx jubatus)
Giraff (Giraffa camelopardalis)
Savannelefant (Loxodonta africana)

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Vad heter den lilla antilopliknande förfadern?

Hej,
Den lilla antilopliknande varelse som åsyftas har släktnamnet Indohyus, medan ett av de allra första släkten som förs till valarna har namnet Pakicetus. Den förstnämnda ingår i en familj som heter Raoellidae. Viktiga fynd som belyser valarnas fylogeni har gjorts i Pakistan.
Tillåt mig "göra reklam" för min bok "Darwins idé" där kapitel 8 (bland annat) handlar om hur valarna blev - valar.
Med de vänligaste hälsningar

Staffan Ulfstrand

Stort tack för ditt svar! Spännande med fylogenesen. Vid tillfälle ska jag läsa din bok.
vänlig hälsning
Lars