Annons

Magnus, 42, fick som första patient i världen en ny typ av armprotes, utvecklad av svenska forskare. Protesens fäste är förankrat i skelettet och ihopkopplat med armens nerver.

Unik viljestyrd armprotes klarar vardagen

Författare: 

Publicerad:

2014-11-12

Nu har det gått knappt två år sedan Magnus, 42, fick sin världs­unika armprotes – och den fungerar fortfarande som den ska. Det unika med protesen är att den sitter fast förankrad i skelettet, och har en direkt koppling till nerverna i den kvarvarande armstumpen. Det innebär att nervsignalerna som styr protesens rörelser blir betydligt mer exakta än om nervaktiviteten avläses med en manschett på utsidan av huden. Dessutom finns det möjlighet att i framtiden låta nervsignalerna gå åt andra hållet – från armen till hjärnan – så att armen får en konstgjord känsel.

Operationen ägde rum för knappt två år sedan, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Tack vare protesen kan Magnus sköta sitt arbete som lastbilschaufför, med lastning och lossning – och till och med knyta barnens skridskor. Se även Världens första implantat som styrs av viljan, F&F 4/2013.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)