Annons

Bild: 
Istock

Kan man vara giftig för fästingar?

Jag har den egenheten att jag oavsiktligt tar död på fästingar som sätter sig på mig. De dör helt enkelt efter ett par timmar. Det har varit så under många år. Jag är så klart nyfiken på vad detta beror på, men har inte lyckats få något svar från sjukvården.

/Martin

Annons

Publicerad:

2014-06-09

Uppgifterna om att fästingar dör när de försöker suga blod från frågeställaren är så intressanta och uppseendeväckande att jag ringde upp honom. Under vårt en timme långa samtal insåg jag att jag hade öppnat en Pandoras ask. Här fanns nu många fler frågor än svar. För cirka 30 år sedan hade han fått en borreliainfektion, som uppenbarligen blev adekvat behandlad först 20 år senare. I somras fick han en ny fästingorsakad infektion. Vissa uppgifter tyder på att även det kan ha varit borrelia. I så fall tyder det på att vissa fästingar trots allt lyckas suga blod i hans hud och att de överlever där i åtminstone 2–3 dygn. Han berättade dessutom att han knappast alls känner av bett av fästingar och stickmyggor; getingstick känner han visserligen, men ont gör de inte. Jag började undra om frågeställaren har ett för människor ovanligt effektivt adaptivt immunförsvar, som eventuellt gått vidare från överkänslighet till nedsatt känslighet – något som ibland händer med biodlare – eller om det är frågan om en helt annan försvarsmekanism mot fästingar.

När en vanlig svensk fästing, arten heter Ixodes ricinus, suger blod som larv, nymf eller vuxen hona förankrar den sig med mundelarna i huden på värddjuret/människan och sitter kvar där i flera dagar. I intervaller injicerar fästingen sin egen saliv, som innehåller en mängd olika bioaktiva molekyler. Syftet är bland annat att förhindra blodets koagulering i bettstället, så att blodflödet in i fästingens munapparat och mag-tarmkanal underlättas. Ämnen i fästingsaliven hämmar alltså värdorganismens biokemiska försök att strypa blodflödet. En annan funktion är att minska risken för att bli upptäckt och avlägsnad av värden, för i fästingens saliv finns även molekyler som försvagar värdens inflammationssvar vid bettstället. Tillsammans med andra ämnen i fästingens saliv gör de att värddjurets känsel och smärta kring bettstället minskar.

Marsvin och vissa nötboskapsraser i Afrika har en genetisk förmåga att utveckla ett mycket effektivt, specifikt immunförsvar mot fästingar. När fästingarna försöker suga blod en andra gång från samma djur så har T-celler och B-celler aktiverats och antikroppar bildats. Dessa reagerar mot ämnen i fästingens saliv. Tillsammans med andra komponenter i det adaptiva immunförsvaret försvårar eller omöjliggör detta blodintaget och fästingarna dör i värddjurets hud – eller så leder den ringa mängden blod som fästinghonan lyckas suga upp från ett resistent värddjur till att fästinghonans äggproduktion minskar eller upphör. Jag har inte kunnat finna några uppgifter om att en sådan effektiv immunologiskt baserad resistens mot fästingar förekommer hos oss människor. Det är mer troligt att Martin i sin kropp har ett eller flera främmande kemiska ämnen som snabbt dödar fästingarna. Det bör påpekas att det kan vara svårt att se om en fästing verkligen är död eller om den bara ligger stilla. När jag vid slutet av samtalet med frågeställaren – för tredje gången – frågade om han använder några läkemedel, erinrade han sig att han mot sin besvärliga huvudvärk ”alldeles för ofta” brukar använda antimigränmedlet imigran, de inflammationshämmande och något smärtlindrande medlen ibuprofen och diklofenak samt det smärtlindrande paracetamol. Möjligen är det ämnen i något eller några av dessa läkemedel som är skadliga för fästingarna och därför leder till deras snabba död. Dessutom kan det vara så att det är de tre sistnämnda läkemedlens smärtlindrande effekter som gör att han knappast känner av mygg- och fästingbett samt getingstick.

/Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi, Uppsala universitet

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

19

Kommentarer

Även jag har hittat ett gäng döda fästingar på mig själv. De har varit väldigt små och verkar inte ha lyckats suga något blod även då de misstagits för något vanligt bett och därför fått sitta kvar i 1-2 dagar.

Betten är alltid röda som getingstick men svullnaden går alltid ner bara någon timme efter att fästingen dragits bort.

Jag får dock välidigt sällan fästingar och endast på sånna ställen där huden är väldigt tunn.

Jag rör mig ofta i skog och mark och i jämförelse med mina kamrater och kollegor så får jag extremt få fästingar.

Jag tar inga som helst läkemedel. Jag har inte märkt något när det kommer till knott/mygg. Kan dock inte svara på ifall de lyckas suga något blod, det jag vet är att det biter. Det blir sällan några större märken dock. I övrigt så har jag inte lyckats identifiera några andra djur som gillar att bitas.

Det skulle vara intressant att veta vad det berodde på, även om jag inte direkt lider av det.

För ca 30 år sedan låg jag inlagd på södersjukhuset pga ansiktsförlamning. Då gjordes ett ryggmärgsprov som visade på borreliatitrar. Det sades att det första penicillinkuren varit för svag som jag fick vid insjuknandet. Jag var förlamad i ansiktet under 6 månader. På sös fick jag ingen behandling utan de kom fram till att borrelian var inkapslad pga den svaga dosen av penicilin.
Denna sommar har jag haft runt 15 fästingar som har suttit fast, Alla ser döda ut (deras ben har inte rört sig) betten kliar inte speciellt och jag har inte sett någon rodnad. Jag äter sparsamt av pronAxén då jag inte mådde bra av andra likn typ Voltaren. Har psoriasis och använder salvan daivobet. Mvh olle

Hej!

Jag har också funderat många gånger om mitt blod kan döda fästingar!
Jag har bott på landet hela mitt liv (är nu 50) och aldrig tagit bort en levande fästing på mig, men däremot har jag hittat döda fästingar i kläderna och i sängen.
Har alltid haft katter och hund och jag har plockat många fästingar på dem så jag vet hur en levande kontra död fästing ser ut.
Jag äter inga mediciner alls!

Mvh benny

Ett tillägg till min förra kommentar:
Hittade för ett par dar sedan en död älgfluga i sängen, och dessa brukar man inte kunna döda så lätt!

Jag har varit ute på hemvärnsövning nyligen och när jag kom hem så hittade jag, en död fästing i byxorna, samt en död fästing som sugit sig fast på nedre delen av knät och fått lite blod men sedan verkar ha dött, lätt svullnadn som gick ned snabbt.
tog bort den och la den på ett papper och den verkade vara lika död som den som låg död i byxorna ingen av dem reagarade,

för länge sedan hade jag en fästing på axeln som sugit riktig mycket blod och var stor när vi borttog den hade jag rejäl klåda efter och en ordentligt röd svullnad och den försökte röra på sig och fly den varma nålen.

har tagit bort fästingar på både hundar och katter och de kan spela döda men petar man på dem med ex en varm nål så så brukar de sprattla till, dessa två reagerade inte.

tillfällighet eller ej så skulle de iaf vara intressant om vi kan bli "resistenta" mot fästingar.

De senaste 2 veckorna har jag dragit bort 3 döda fästingar från min egen hud. De sitter ordentligt fast - men är döda. De har inte sugit blod, utan är små och torra. Det blir ett litet rött märke efter bettet, men märket försvinner efter några dagar.
Jag plockar ofta fästingar av mina katter och hästar som lever, så jag är 100 % säker på att de jag drar bort från mig själv är döda. Jag äter inga mediciner alls.Senaste Alvedonen tog jag för snart 15 år sen.
VAD ÄR DET SOM GÖR ATT FÄSTINAGRNA DÖR????

Dom dör på mig oxå! Får dom sällan och när jag fått i sommar har dom dött. Hade borrelia som nådde nervsystemet för ca 17 år sen. Mygg har aldrig gillat mig, men tror inte det hänger ihop för när jag fick borrelia hade jag 25 fästingar samtidigt.

Jag har under hela min liv inte haft ett fästingbett. Detta trotts att jag spenderat min militärtjänst och mycket av min fritid i "fält". Nu har jag skaffat katt och den drar in flera festingar varje morgon och sover i samma säng som jag, de bara kryper på mig, men biter inte. Jag funderar på om det kan ha med den syra som skall vara en av de saker fästingen letar efter. Jag har också ganska låg kroppstemperatur kan det va detta?

Jag verkar ha den egenheten jag med... De tre senaste fästingarna jag haft har dött på min kropp efter de bitit sig fast. Hade svår borreliainfektion för några år sedan

Hej! Vad har du för blodgrupp? Svara mig gärna längre ner!

Vi är alltför många som drabbas och drabbats av fästingar för att vi skall bortse från ett faktum att andra människor drabbar fästingar med ond bråd död. Vad säger Prof T Jeansson? Så 2014 och idag 2017? Sker det någon forskning på området? Vilka slutsatser kan vi dra av att å ena sidan kroppen skulle kunna interagera med/mot zonoser och å andra sidan människor enligt vetenskapliga artiklar skall bli vän med sin borrelia och inse att man blir frisk efter 14 dagar med antibiotika. Skulle Professorn vilja delta i samtal med vår förening FSI-SVERIGE.SE och kommentera våra presenterade forskningsrön från alla världens hörn. Och sätta några av dem i ett nytt sammanhang. Tacksam för svar. REDAKTIONEN har kontakt adress.
Peter.

Hej! Jag har samma sak. De dör. Torra och stendöda. Myggen är måttligt förtjusta i mig också. jag har aldrig haft en fästingburen sjukdom, vad jag vet, vare sig borrelia eller TBE eller någon annan sjukdom. Dock vaccinerad för 15-16 år sedan. Har ej förnyat vaccinationerna sedan dess då de inte verkar så förtjusta i mig. Jag har jobbat i skogen ett halvår och fick inte en enda fästing. Jag har fått två små fästingar förra året (små och döda). Idag hittade jag en fästing på låret. Pytteliten och stendöd. Fascinerande!

Hej! Vad har du för blodgrupp? Svara mig gärna längre ner!

Jag tillbringar mycket tid i skog och mark men har under min 50åriga liv endast haft 5 fästingar på mig. De har suttit löst, oerhört lätta att få bort, inte som på hunden där man ofta misslyckad få med hela, har inte sugit blod och verkar döda.
Ätit venlafaxin de senaste 15 åren men redan innan var det likadant, fick min första som 9åring.
Min hy utsöndrar nåt som gör silversmycken svarta på 10 minuter, kan det vara ett samband?

Hej! Vad har du för blodgrupp? Svara mig gärna längre ner!

Samma för mig. Är ofta i skog och mark och har ofta haft fästingar som krypit omkring på mig. Har aldrig blivit riktigt biten i bemärkelsen att fästingen sugit sig svullen av blod. Har istället hittat ett fåtal som bitit sig fast men de verkar ha dött genast, det är alltid bara en liten prick som knappt sitter fast som de brukar på husdjuren, utan går lätt att bara att borsta bort.

Hej! Vad har du för blodgrupp? Svara mig gärna längre ner!

Hej! Jag skrev här 22 okt. 2014 och ser nu att flera personer har samma symtom. Nu kan jag lägga till ytterligare 3,5 år utan en enda levande fästing som bitit sig fast och fortfarande lever. På katten kryllar det av fästingar som jag försöker att hinna med att plocka bort. Han ligger varje dag på mig och sannolikt så har många fästingarna krupit över på mig, men verkar inte trivas på mig. De som ändå gör ett försök dör!
En frågan till er andra: Vad har ni för blodgrupp? Jag har funderat om det kan vara orsaken då jag har en ovanlig blodgrupp (AB rh+) som bara 2-3% har.
Jag har för några år sedan mejlat tidningen och frågat om de inte ska undersöka detta mer och de svarade att de skulle höra av sig med en nu artikel till "våren" men det blev tyst. Är inte detta intressant för att utreda?

Hej! Jag vet inte på rak arm vilken blodgrupp jag har, men det är mycket möjligt att den är ”avvikande” då jag vet att det var mycket svårt att hitta en donator för min mormor då hon hade blodbrist. Någon värnpliktig fick resa genom hela landet för att donera åt henne (detta var antagligen minst femtio år sedan).