Annons

Världens största hjärta

Annons

Publicerad:

2017-09-25

Ett konserverat blåvalshjärta förbereds för transport till ett museum i Toronto i Kanada, där det ska förevisas för allmänheten – något som aldrig tidigare skett. Hjärtat väger 180 kilo och är ungefär lika stort som en golfbil.

Blåvalens hjärta pumpar drygt 200 liter blod per slag och vilopulsen är knappt 10 slag per minut. Människohjärtat, som väger ungefär 0,3 kilo, har en slagvolym på cirka 70 milliliter och en vilopuls på omkring 70 slag per minut.

Valhjärtat har konserverats med en metod som går ut på att vävnadens vätskor ersätts med ett plastmaterial, så kallad plastinering. Enligt en gammal myt kan en människa simma i blåvalens aorta. I verkligheten går det på sin höjd att stoppa in huvudet. Den undre hålvenen (vena cava inferior) tar emot blod från kroppens nedre del och slussar det vidare till hjärtats högra förmak.

Bild: 
Bernd Settnik / dpa-Zentralbild/ dpa / Alamy Live News

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.