Annons

Bild: 
Istock

Klassiska experiment: Så upptäckte Eunice Foote växthuseffekten

Annons

Publicerad:

2018-12-27

1. Funderade över värmen nere i dalen

Eunice Foote (1819–1888) var en driftig kvinna som arbetade för kvinnors rättigheter, men som också intresserade sig för vetenskap. Hon hade märkt att solens strålar inte tycktes värma lika starkt uppe på en hög bergstopp som nere i en dal. Hon noterade också att det kunde bli väldigt varmt då solen kom fram efter ett regn, då luftfuktigheten var hög. Hon började därför undersöka luftens inverkan på hur varmt det blir när solen skiner.

Bild: 
Istock

2. Tunnare och tätare luft

Hon lade termometrar i två behållare. Ur den ena pumpade hon ut luft, för att simulera en tunnare atmosfär. I den andra pumpade hon i stället in extra luft. Efter att ha låtit behållarna stå i skuggan och få samma temperatur ställde hon ut dem i solskenet bredvid varandra. När hon efter en stund läste av termometrarna såg hon att det var varmast i den behållare som hade tätast luft.

Bild: 
Istock

3. Vattnets inverkan på solens värmande effekt

Hon följde upp försöket genom att låta båda behållarna ha vanligt lufttryck, men torka luften i den ena och låta luften bli mättad med vattenånga i den andra. Efter en stund i solen var behållaren med vattenånga i varmast.

Bild: 
Istock

4. Olika gasers förmåga att värma

Därefter jämförde hon vad som hände när hon fyllde den ena behållaren med olika typer av gaser. I varje försök jämförde hon med en parallell mätning i vanlig luft.

Bild: 
Istock

5. Koldioxid bästa växthusgasen

Eunice Foote konstaterade att koldioxid gav den allra starkaste uppvärmningseffekten. Hon var också den första som spekulerade kring vad detta har för betydelse för jordens klimat. Om det har funnits högre halt av koldioxid i luften under någon period måste jordens temperatur ha varit högre då, resonerade hon.

Bild: 
Riou, ur boken La terre avant le déluge, via Fondo Antiguo de la Biblioteca de la Universidad de Sevilla

6. Manlig kollega presenterade resultatet

Eunice Foote var den andra kvinnan som blev medlem i den amerikanska vetenskapsorganisationen AAAS. Studien om gasernas inverkan på värmen från solstrålar är hennes enda kända vetenskapliga publikation. Den presenterades på organisationens möte 1856, men inte av henne själv – utan av en manlig professor.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.