Annons

Insight landade på Mars den 26 november, klockan 21.06. All information till och från Mars ­förmedlas med cirka åtta minuters fördröjning.

Bild: 
NASA / JPL-Caltech

Vad döljer sig under marken på Mars?

Annons

Publicerad:

2018-11-22

Ytan och atmosfären på Mars har utforskats med robotar och med instrument i omloppsbana. Nu ska Mars-landaren Insight undersöka det inre av Mars. Med sig har den bland annat en seismometer som ska mäta vibrationer från "Marsbävningar" och meteoritnedslag. Ett annat instrument ska borras ner i marken och mäta temperaturen. Undersökningarna ska ge en bild av hur planeten är uppbyggd och hur den har bildats och utvecklats.

Landningen är en känslig och tekniskt utmanande del av ett uppdrag som detta, men Insight sattes ned på ytan helt enligt planen i slutet av november. Uppdraget planeras pågå i två år, vilket är lite mer än ett Mars-år.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Varför ska vi undersöka planeter när våran egen är nära döden förestående och nya uppgifter är ännu mer akuta vad är logiken i det hela? Jag tror att det finns om bara viljans finns men det gäller hela världen det måste inses.

Man kan lika gärna fråga: varför ska vi göra något alls som inte har omedelbar praktiskt tillämpning för jordens överlevnad? Det finns många svar på det. Säkert är många investeringar missriktade, men att utforska vår omvärld är rätt viktigt för att ha en civilisation som vår. 

Jämför med hur  mycket pengar som läggs på krig och vapen över hela jorden. Det är många gånger mer än vad rymdutforskning kostar.