Annons

Bild: 
Getty images

Berättelser för nyfikna barn

Annons

Publicerad:

2021-04-23

Carl Wilhelm Scheele ägnade tonåren på 1750-talet åt att experimentera med kemikalier i köket. 250 år senare fick epidemiologen och ”forskningsinfluencern” Emma Frans upp ögonen för källkritik efter att hon blivit lurad och bortgjord av sin storebror. I den här antologin ligger fokus på historiska och samtida forskares barndom och målgruppen är också barn. Att få möta människorna bakom forskningen gör vetenskapen konkret och tar ner den på jorden. Bokens många illustrationer är en fröjd för ögat och Forskardrömmar avslutas med en pedagogisk genomgång av den vetenskapliga metoden.

Många av forskarbiografierna handlar om att komma över motgångar på ett sätt som känns peppande, men ibland kan jag sakna mer information om vad forskarna sedan uträttat. Med det sagt tycker jag att det här är en utmärkt bok att sätta i händerna på närmaste barn.

Litteraturhänvisningar

Forskardrömmar

Sveriges unga akademi
Fri tanke

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.