Annons

Därför är hunger den bästa kryddan

När magen är tom producerar den mer av hormonet ghrelin, som gör att näsan blir känsligare för dofter.

Författare: 

Publicerad:

2011-06-05

Hormonet ghrelin upptäcktes för drygt tio år sedan och är mest känt för att stimulera aptiten. Halten i blodet är som lägst när magen är full. Efter några timmar börjar halten stiga och då gör sig hungern påmind på nytt.

Nu har forskare i USA och Frankrike upptäckt att hormonet också gör näsan känsligare för dofter. För första gången har de hittat mottagare för ghrelin i luktbulberna, två knippen av nervceller på hjärnans undersida som sänder sina utskott genom silbenet rakt ner i näshålan. Samma slags mottagare finns även i flera andra delar av hjärnan som hanterar information om lukter.

– Det är logiskt med tanke på att luktsinnet gör det lättare att hitta föda när man är hungrig, säger Jenny Tong, endokrinolog vid University of Cincinnati i USA.

Hon gav sprutor med antingen ghrelin eller saltvatten till både råttor och människor. Människor som fick ghrelin sniffade betydligt mer i doft-tester där de skulle känna igen lukten av bland annat banan, tomat och kyckling kryddad med rosmarin. Även råttorna sniffade mer. De blev dessutom bättre på att undvika vatten smaksatt med bananessens, ett ämne de hade lärt sig att avsky efter att tidigare ha druckit banansmakande vatten tillsammans med en kraftigt dos kräkmedel.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar