Annons

Långkok ger kalorier

Publicerad:

2012-03-13

Uppgifter om matens näringsinnehåll är ofta missvisande eftersom man inte räknar med tillagningen, enligt en ny studie.

Att matens näringsinnehåll bättre tas till vara när den tillagas, vet man sedan tidigare. I en unik studie vid Harvard university, publicerad i tidskriften PNAS, har man detaljstuderat hur tillagningen påverkar kaloriinnehållet i kött och rotfrukter.

I studien fick möss äta rått, malt respektive kokt kött. Andra möss serverades sötpotatis på samma vis.

De möss som åt kött i någon form minskade i vikt under försöket, men de som åt kokt kött tappade mindre. Möss som åt rå sötpotatis gick också ner i vikt, medan de som åt kokt sötpotatis ökade i vikt.

Kalorimätning görs ofta på råa matvaror, och tar inte med prepareringen i beräkningen, vilket enligt studien blir missvisande.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag förstår inte riktigt rubriken. Ger längre tillagning ytterligare tillgänglighet av näringsämnen? Varför står inget om det i artikeln, där jämförs bara tillagade och råa öivsmedel?

Lägg till kommentar