För första gången har forskare entydigt kunnat påvisa komplexa kolföreningar på planeten Mars. Anledningen till att leta efter sådana organiska ämnen är att de kan vara tecken på liv. Men den slutsatsen kan forskarna inte dra ännu. – Målet är att hitta en molekyl som vi här på jorden vet bara bildas av levande organismer, säger biologen Magnus Ivarsson, som är forskare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Roboten Curiosity borrade i tre miljarder år gamla sedimentavlagringar, på botten av en krater på Mars. När materialet hettades upp frigjordes många olika kolhaltiga molekyler. Dessa...
Göran Hägg tar sig inte an några små projekt. Tidigare har han skrivit böcker som Världens litteraturhistoria, Svenskhetens historia, 1001 böcker du måste läsa innan du dör.
När astronomerna nu har hittat nästan 500 planeter kring andra solar än vår – kan de då hitta liv därute? Det kanske de kan, om de vet vad de ska leta efter.
Fråga: Forskare inom exobiologi säger ibland att om förutsättningarna för liv finns på en planet, så ”måste” liv uppstå. I så fall borde livet på vår egen planet ha uppkommit flera gånger.
Vatten och flera organiska molekyler har nyligen upptäckts i Orionnebulosan, där många nya stjärnor bildas. Orionnebulosan är känd som en av rymden mest produktiva kemiska fabriker.
Det händer mycket i den tomma rymden mellan stjärnorna. Trots att den är tommare än något tomrum vi kan skapa på jorden pågår där kemisk aktivitet för fullt.