Gravida med ett BMI över 30, vilket definieras som fetma, rekommenderas att inte gå upp så mycket i vikt under graviditeten. Anledningen är att minska risken för olika graviditets- och förlossningskomplikationer. I en dansk studie publicerad i American Journal of Obstretrics & Gynecology ingick 425 gravida med BMI över 30. Två grupper peppades att från den tolfte graviditetsveckan äta bättre mat i samråd med dietist och/eller att gå 11 000 steg varje dag, vilket mättes med stegräknare. Den tredje gruppen, kontrollgruppen, fick sedvanliga kost- och motionsråd. Studien visade, inte helt...
Möss som pendlar mellan att frossa i fet föda och att äta mer sparsamt går upp och ner i vikt, vilket knappast förvånar. Men jojo-dieten leder även till långsiktiga förändringar av bakteriefloran. – Denna förändring bidrar till att mössen fortare går upp i vikt när de får tillgång till fet mat, säger Eran Elinav, immunolog vid Weizmann institute of science i Israel. Forskarna överförde den förändrade tarmfloran till möss som inte varit på jojo-diet, vilket ledde till att de också snabbt gick upp i vikt. Omvänt gick det att hejda den snabba viktuppgången hos möss som jojo-bantat genom att ge...
Mexiko har stigit till världstoppen när det gäller såväl läskdrickande som fetma och diabetes typ 2. För att vända utvecklingen införde landets regering år 2014 en tioprocentig skatt på sockrade drycker. Nu har amerikanska forskare analyserat skattens troliga hälsoeffekter fram till år 2022. Med utgångspunkt i att konsumtionen av sockrade drycker fallit med drygt 10 procent, kom forskarna fram till att antalet människor som kommer att få diabetes typ 2 sannolikt minskar med närmare 190 000 under perioden. Beräkningarna visar också att drygt 20 000 kan slippa att drabbas av stroke eller...
Feta kvinnor som väntar barn drabbas av fler komplikationer än andra. Bland annat ökar risken för att barnet föds för tidigt. Men det mest effektiva ingreppet mot fetma – en magsäcksoperation – löser inte det problemet. – Tvärtom ser vi att risken blir något högre, säger Ingmar Näslund, kirurg och överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro. Antalet magsäcksopererade kvinnor i fertil ålder har ökat kraftigt de senaste tjugo åren. Ingmar Näslund och hans medarbetare har gått igenom register med nästan 2 000 barn födda av kvinnor efter en fetmaoperation. Som jämförelse använde de barn till...
Ungefär 20 minuter efter en måltid börjar tarmbakterier tillverka mer av det aptitdämpande proteinet ClpB. Proteinet färdas med blodet till hjärnan och aktiverar nervceller som dämpar aptiten, enligt en studie av råttor och möss publicerad i tidskriften Cell Metabolism – Om det fungerar på samma sätt hos människor kan man tänka sig att använda probiotika för att dämpa aptiten, säger Sergueï Fetissov, professor i fysiologi vid Université de Rouen i Frankrike. Efter en måltid är det gott om näring i tarmen, och bakterier delar sig snabbt. Efter ett toalettbesök blir bakterierna färre. Sergueï...
I låglöneländer som Indien och Pakistan är fetma och typ 2-diabetes starkt kopplade till innehav av TV, dator eller bil. Det är apparater som får familjemedlemmar i ett hushåll att röra på sig mindre, sitta mer, och tjockna till runt magen. I en kanadensisk studie med 154 000 deltagare över hela världen undersöktes vad antalet apparater i ett hushåll gör med hälsan i fyra olika kategorier av länder: höginkomstländer (Sverige ingick i studien), över-medelinkomstländer (exempel Argentina och Polen), låg-medelinkomstländer (Iran, Kina) och så låginkomstländer (Indien, Pakistan, Bangladesh och...
När en kollega får tillökning ökar chansen att fler blir gravida. Sannolikheten att någon blir förälder ökar med hela tio procent om en arbetskamrat nyligen fött barn.
Att dricka kaffe eller te har visat sig skydda mot olika slags sjukdomar, som demens och Parkinson. Men under fostertiden kan koffein tvärtom skada, visar ny forskning på möss.
Han beskriver forskning om både biologiska och kulturella mekanismer bakom övervikt - från hur hjärnans belöningssystem fungerar till hur olika människor ser på mat och måltider.
Professor Suzanne Dickson vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har utsetts till en av årets "yngre och lovande" Fernströmpristagare.