Annons

robotar

Med SVT-serien Äkta människor lanserades ordet hubot som är en förkortning av humanoid robot. Det är en maskin som ser ut och beter sig som en människa – den till och med visar känslor. Medan somliga välkomnar den nya tekniken, känner andra obehag vid tanken på att robotar kan komma att ersätta människor som sällskap, kolleger och älskare. Det lär dock dröja innan huboten lämnar tv-rutan för stugvärmen. Det anser robotforskaren Mattias Wahde. Han arbetar med att utveckla så kallade partnerrobotar, vars främsta egenskap är förmågan att interagera på ett naturligt sätt. Partnerrobotar har flera...
De flesta av dagens robothänder har någon form av fingrar och måste antingen programmeras exakt efter föremålets form, eller utrustas med trycksensorer.
En robot som dansar till tonerna av Tjajkovskijs Svansjön, koreograferad av en professionell dansare, har fått omdömen som "vacker" och "gripande".
Att gå, något som de flesta människor och djur lär sig redan i späd ålder, är en svår konst för en robot, särskilt om den skadar ett ben.
Sedan några år pågår försök med att klä människoliknande robotar, så kallade humanoider, med hud.
Robotutvecklare tittar ofta på hur naturen har löst problemen de brottas med. I dag finns robotar som härmar allt från spindlar till ormar och deras sätt att ta sig fram på land.