Bortschasad av laser

Fåglars skräck för rovdjur och de farliga ögonen hos dessa utnyttjas i modern fågelskrämma.
Publicerad

Störande fåglar kan skrämmas i väg med hjälp av rött laserljus. Fåglarna blir så rädda att de flesta av dem aldrig vågar återkomma till platsen. Fördelen med att jaga bort fåglar på detta sätt är att de inte skadas.

Ljuset alstras av en behändig lampa som har utvecklats av miltärpolis i USA för att blända och förvirra människor utan att ögonen tar skada. Men viltforskare har upptäckt att ljuset också fungerar på fåglar. De har använt metoden för att hålla borta tjuvfiskande skarvar från fiskodlingar i Mississippideltat. Med lasermetoden har de också lyckats skrämma i väg kanadagäss som har slagit sig ner och förorenat en vattenreservoar i området. När fåglarna ser det röda punktformiga ljuset svepa fram över marken tror de att det är ett rovdjur som närmar sig och flyr för livet.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor