Avloppet värmer luften

Återvinning av värme i avloppsvatten prövas i forskarlägenheter i Stockholm.
Publicerad

I stället för att ha vattenlås i duschens avloppsbrunn, går rören rakt ner till tre specialtillverkade brunnar i källaren. Där finns vattenlås som stoppar illaluktande luft från avloppet och där återanvänds värmen i avloppsvattnet till att värma ny luft till lägenheterna. Platsen för experimentet är ett nybyggt hus med 36 gästforskarbostäder i Stockholms innerstad.

Grundtanken är att avloppsvattnet direkt ska gå i olika rör beroende på var det kommer ifrån för att man sedan ska kunna använda avloppet på olika sätt, till exempel att låta duschavloppet värma luften eller att ta om hand olika ämnen som finns i avloppsvatten.

Innovatören bakom systemet är Bertil Eriksson från Örnsköldsvik. Han delar in avloppsvattnet i tre grupper: blått vatten kommer från bad, dusch och tvättställ, grönt vatten kommer från köket och svart vatten kommer från toaletten.

Det mesta av frånluften i de nya lägenheterna tas genom duschavloppet. Det är mer energieffektivt än vanlig ventilation och dessutom passar det särskilt bra i smålägenheter, visar en utvärdering som gjorts efter de första månaderna.

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor