Med 14 000 liter vin från Madeira

Publicerad
James Cooks första resa i Stilla havet mustigt och utförligt berättad.

Redan titeln, En legendarisk seglats, skvallrar om vilken typ av bok det här är: en äventyrsskildring. Här sups det rom och kryssas i storm, här skjuts det med musköter och vänslas med lokalbefolkningen. Men trots det koloniala synsättet och bristen på analys är den så detaljrikt och snyggt berättad att man ändå läser med nöje.

Det handlar om James Cook och hans första resa i Stilla havets oupptäckta farvatten. Den 25 augusti 1768 lämnade fartyget Endeavour Plymouth för att återkomma nästan exakt tre år senare med en last full av nyvunnen kunskap.

Med på resan var bland andra den brittiske naturforskaren Joseph Banks och Linnélärjungen Daniel Solander. De medföljde för att ge resan ett mer vetenskapligt syfte. Genom utdrag ur dagböcker och annat material skildras deras liv ombord och i land mycket detaljrikt. Helt typiskt är det därför när Joseph Banks säger om en man från Tahiti som han vill ta med sig hem till England: ”Jag vet inte varför jag inte skulle kunna behålla honom som en kuriositet”.

Det verkliga målet med resan, att finna den ännu inte erövrade kontinenten Terra Australis, nåddes aldrig. Men de flesta hjältarna överlevde resan och där slutar också boken, med en längtan ut på haven igen, så som en bra äventyrsroman ska sluta.

En legendarisk seglats

Barton, Arnold H.
Historiska media

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor