Lockar katter, skrämmer mygg

I jakten på effektiva myggmedel testar forskarna nu en vanlig prydnadsväxt.
Publicerad

Många kattägare har någon gång prövat nepeta, eller kattmynta, på sina älsklingar. Små påsar med torkade växtdelar kan köpas i djuraffärerna. Råkar blomsterrabatten ha en bård av nepeta är chanserna goda att man får se sin katt vältra sig bland de blåblommande plantorna. Doften utöver en stark lockelse på de flesta katter.

Några amerikanska forskare har nu upptäckt att den flyktiga mintdoftande oljan från nepeta har en avskräckande inverkan på mygg och kackerlackor. På ett stort möte för amerikanska kemister redogjorde de nyligen för sin forskning och söker nu patent på att använda denna olja i insektsmedel.

Vad patentansökan inte närmare går in på är om detta medel kan medföra att användaren i stället för en myggsvärm får en lång rad katter efter sig.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor