Gitarr och trumpet på rymdstation

Lundastudenter såg till att astronauterna fick med sig musikinstrument.
Publicerad

NASA-arkitekten Larry Toups ger Catarina Östlund och Eva Wängelin vid Lunds universitet äran av att ha kommit på idén både före astronauterna och NASAs ingenjörer. Men de fick sin idé från en rysk kosmonaut på rymdstationen Mir.

Nu är musikinstrument med på utrustningslistan som psykologiskt stöd. och de astronauter som lämnade rymdstationen ISS i slutet av förra året hade med sig en gitarr och en trumpet.

Även om idén kan verka självklar och enkel tog det en stunds arbete att kläcka den. Catarina Östlund och Eva Wängelin listade faktorer som påverkar individen under en lång och osäker resa. På deras lista över vad som kunde tänkas öka välbefinnandet stod bl a: minnen, traditioner, erfarenheter, tröst, säkerhetskänsla, kulturell tillhörighet, kärlek, kropp och stimulering. Nu gällde det att finna ett föremål som gav allt detta, som aldrig tog slut och som inte vägde för mycket. Det kostar 250 000 kronor att skicka upp 1 kilo material i rymden.

Till slut hittade de lösningen på TV. På en film såg de en kosmonaut på Mir som tagit med sig en gitarr upp i rymden.

– Där hade vi det! Ett instrument att spela på kan svara mot alla våra krav, säger Catarina och Eva. Musik borde ingå i astronaututbildningen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor