Myter om Norden raseras

Förhållandet till den fornnordiska mytologin är känslig och ambivalent.
Publicerad

Att hänga en torshammare runt halsen ser vissa som en politisk markering, medan en tunnelbanestation i Stockholm utan problem kan heta Odenplan.

Denna antologi behandlar hur det fornnordiska arvet har uppfattats under 1900-talet. En uppsats berör nazifieringen av den norska arkeologin på 1940-talet, en annan hur asatron har brett ut sig i dagens USA. En tredje text pekar på hur den nya högern och nyhedendomen hänger samman i dag. Flera av texterna visar hur arkeologin som vetenskap haft beröringar med rasistiska föreställningar.

Boken illustrerar hur våra uppfattningar av historien skapas av samtida synsätt, politiska preferenser och individuella idéer. Och detta är något viktigt – vilka nutida föreställningar medverkar till skapandet av dagens uppfattningar om historien och forntiden?

Myter om det nordiska

Andrén, Anders, Jannbert, Kristina & Raudvere, Catharina (red)
Nordic Academic Press

Publicerad

Samhälle & kultur

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor