Samma art som asiatiska lejon?

Kan dessa vackra avbildningar av manlösa lejon gjorda för 13 000 år sedan i en grotta i Chauvet i Ardèche i sydvästra Frankrike representera samma underart som de asiatiska lejon som Mattias Klum har fotograferat i Indien? Och borde man i så fall inte snarare tala om en eurasisk lejonart? STEN MÅRTENS
Publicerad

Svar:

De avbildade lejonen anses vara grottlejon (Panthera leo spelea), troligen honor. Grottlejonen var föregångare till våra dagars lejon och var mycket större än dessa. Man tror att människan var orsaken till att grottlejonen försvann för cirka 10 000 år sedan. Deras närmaste nutida släkting anses av en del forskare vara just det asiatiska lejonet (Panthera leo persicus). Grottlejonen fanns i ett bälte tvärs over Europa och Asien och förekom längre norrut än det asiatiska lejonet någonsin har gjort.

STEFAN JONSSON, kattdjursspecialist, Parken Zoo, Eskilstuna

Chauvetgrottan

Grottan är uppkallad efter Jean-Marie Chauvet och inget annat. Han upptäckte grottan i december 1994 tillsammans med två vänner. Grottan befinner sig nära det lilla samhället Vallon Pont d’Arc 60 kilometer nordväst om staden Orange.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor