Håll utkik efter grönfläckiga paddan

Försöken att plantera ut denna hotade padda har goda chanser att äntligen lyckas.
Publicerad

Sedan 1995 har Nordens Ark i Hunnebostrand fött upp och satt ut grönfläckiga paddor. Dock har inte ett enda återfynd gjorts, trots att minst 10 000 små paddor har släpps ut. Nu är förhoppningarna dock stora att en del har lyckas överleva sitt första år ute i naturen.

Tidigare släpptes paddorna fria på försommaren, precis som man gör med andra hotade groddjur och får lyckade resultat. Paddorna var då 1 till 1,5 centimeter stora. Men förra året fick de grönfläckiga paddungarna stanna i hägn fram till sensommaren och var då omkring 5 centimeter stora.

– Paddorna verkade piggare och företagsammare när vi släppte ut dem i fjol, berättar Christer Larsson, ansvarig för utsättningarna.

Först vid 2-3 års ålder är paddorna könsmogna, och då har de vuxit till minst en decimeter. Hur vet man då att en padda som påträffas i naturen kommer från Nordens Ark?

– Varje padda har sitt individuella mönster som den behåller livet ut. Och jag har fotograferat alla 500 paddor som vi satte ut i fjol.

De släpptes på norra Öland där de inte har funnits på tio år, på Gotland där de inte har funnits på femtio år och på de platser i Skåne där man samlar in paddrommen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor