Hundars oväntade släktband

Mest ursprungliga är de asiatiska spetsarna.
Publicerad

Den mest omfattande studien någonsin av hundars genetik har just slutförts av den amerikanska forskaren Elaine Ostrander och hennes medarbetare. I tidskriften Science rapporterar de sina undersökningar av 414 hundar av 85 olika raser.

Forskarna kunde konstatera att hundraserna är mer genetiskt enhetliga än man tidigare anat. En grupp skiljer sig dock kraftigt från de andra. Den gruppen är äldst, och där finns de raser som är närmast släkt med vargen. Dit hör exempelvis asiatiska spetsar som samojed, lajka, sibirisk husky och akita.

Helt oväntat verkar norsk älghund vara av senare datum trots att den ser ut som de gamla spetsarna. Denna hund har sannolikt tillkommit genom korsningar mellan mer moderna raser.

En annan överraskning är att schäfern är närmast släkt med hundar som boxer och rottweiler.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor