Var glad när du gör eld!

På mitt skrivbord har några få böcker dröjt sig kvar genom åren.
Publicerad

En favorit är Snö av Jokkmokksförfattaren Yngve Ryd, en grundlig dokumentation av samisk snökunskap i ord och bild. Jag kan förlora mig hur länge som helst i den boken. Nu kommer en ny bok från samme författare.

Denna gång har han tagit sig an elden, och boken bygger på intervjuer med äldre samer om allt som rör detta livsviktiga element. Det är utförligt om metoder och bränslen. Ett kapitel handlar till exempel om konsten att sova på glöd och har underrubriker som ”En ovan människa brinner säkerligen”. Det här ger en underbar inblick i samernas kultur och hur livet i fjällvärlden har gestaltat sig.

Eld. Flammor och glöd – samisk eldkonst

Ryd, Yngve
Natur och Kultur

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor