Passiv rökning stör provrörsbefruktning

Det är lika illa med en rökande partner som att röka själv.
Publicerad

En kanadensisk forskargrupp har för första gången undersökt hur en rökande partner påverkar utfallet när ofrivilligt barnlösa kvinnor får befruktade ägg insatta i livmodern. I studien ingick 225 kvinnor, som delades in i grupper beroende på om de röker själva, om deras sambo röker eller om hemmet är rökfritt.

Hos kvinnor som inte röker fäste var fjärde insatt embryo. Men hos kvinnor som själva röker, eller som lever med en rökande partner, var chansen att embryot skulle fästa bara hälften så stor.

Kvaliteten på spermier och embryon var lika i alla grupper.

– Vi tror att det är cellulära processer som styr embryots vidare utveckling som störs och förhindrar implantering och graviditet. Studier vi gör nu tyder på att så kallade polycykliska aromatiska kolväten bidrar, säger Michael Neal, embryolog och verksam vid Hamilton Health Research och doktorand vid McMaster University.

Studien presenteras i tidskriften Human Reproduction.

Publicerad

Medicin & hälsa

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor