Hitler mest efterfrågad

På Nationalencyklopedins webbplats vinner Aristoteles över Einstein.
Publicerad

En genomsnittlig dag är det 100 000 sökningar på Nationalencyklopedins webbplats. Det vanligaste sökordet alla kategorier är Sverige. Faktiskt samma ord som är det vanligaste betydelsebärande ordet i Forskning & Framsteg (se Sverige i täten, F&F 4/05).

På andra plats i sökningarna på ne.se kommer Kina och därefter USA.

Varje dag publiceras en lista över de vanligaste sökorden på ne.se. Här finns också en lista över de vanligaste biografierna. Det blir en lista över personer i ropet. Vem är mest eftersökt just nu?

På en lista från den 8 oktober i år ligger till exempel den franske anfallsspelaren Thierry Henry på första plats. På tredje plats ligger William Shakespeare. De är högt upp eftersom det var VM-kval i fotboll och nya rön om vem som egentligen skrev Shakespeares dramer just publicerats.

Dagen därpå ligger den brittiske kvinnosakskämpen Emmeline Pankhurst högst. Skälet är troligen att hon var Svenska Dagbladets korsordsperson den söndagen.

För att komma ifrån tillfälliga toppnoteringar bad vi ne.se göra en specialkörning av listan. Den visar de mest eftersökta personerna sedan starten år 2000. Du ser resultatet nedan.

Populäraste biografierna på ne.se

 1. Adolf Hitler
 2. Aristoteles
 3. William Shakespeare
 4. Leonardo da Vinci
 5. Astrid Lindgren
 6. Sigmund Freud
 7. Vladimir Lenin
 8. Carl Michael Bellman
 9. Olof Palme
 10. Wolfgang Amadeus Mozart
 11. Gustav Vasa
 12. Selma Lagerlöf
 13. Lucia
 14. Johann Sebastian Bach
 15. Elvis Presley
 16. Homeros
 17. Platon
 18. Albert Einstein
 19. August Strindberg
 20. Winston Churchill
Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor