Apor ger hjälpande hand

Schimpanser begriper både att samarbete lönar sig i vissa lägen och att somliga apor är bättre än andra på att hjälpa till.
Publicerad

Vilda schimpanser jagar i grupp och samarbetar på många andra sätt.

– Men det är svårt att veta om aporna verkligen förstår att de gör något tillsammans. De kanske bara springer åt samma håll för att det känns rätt, säger Alicia Melis, jämförande psykolog vid Max Planckinstitutet för evolutionär antropologi i den tyska staden Leipzig.

Därför gjorde Alicia Melis och hennes medarbetare ett experiment för att se hur bra schimpanser klarar av att hjälpas åt i en ny situation.

Forskarna lade bananer på en planka framför en bur. En schimpans bakom gallret kunde komma åt bananerna genom att samtidigt dra i båda ändar av ett rep trätt genom öglor i plankans ändar. Om apan bara drog i repets ena ände lossnade repet och maten blev kvar utom räckhåll.

Sedan lade forskarna repändarna så långt från varandra att apan i buren inte kunde dra i båda samtidigt. Då lyfte apan haspen till en angränsande bur så att en annan schimpans kunde komma in och hjälpa till.

I ett ytterligare experiment lät forskarna apan i buren välja mellan den något fumlige Mawa och den skickligare Bwambale. I början föll valet lite hur som helst. Men efter några försök övergick apan i experimentet till att enbart lyfta haspen till Bwambales bur.

– Det här visar att schimpanser kan förstå både sin egen och andras roll när de samarbetar, säger Alicia Melis, som presenterar sina resultat i tidskriften Science.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor