Grävlingar gravida flera gånger om

Graviditet är hos människor ett bra preventivmedel, men så fungerar det inte hos alla djur, visar forskare vid University of Oxford.
Publicerad

Hos grävlingshonor av arten Meles meles sker befruktningen under senvintern eller tidig vår, men de befruktade äggen fäster i livmodern först i december eller januari året därpå. Ägget kan alltså vänta i nästan ett år innan det börjar utvecklas.

Under tiden kan honan para sig med flera hanar och få en blandad kull. Fördelen för honan är att hon får ett brett genetiskt spektrum i kullen, men också en minskad risk att grävlingshanen dödar avkomman för att den inte är hans, skriver biologerna i The Quarterly Review of Biology.

På sparlåga i livmodern

F & F
Nr 6/92s

Publicerad

Miljö & klimat

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor