Bygg snabbare så kroknar inte virket

På 15 år har byggindustrin nästan helt slutat med träreglar i innerväggar. De håller inte formen.
Publicerad

Trä håller på att ersättas av stål när man bygger reglar i innerväggar i hus. Byggarna säger att sågverken levererar för dåligt trä. Sågverken skyller på byggarna och säger att de låter virket ligga ute och bli fuktigt så att det kroknar.

– Men det är snarare när virket torkar som det kroknar, säger Robert Kliger, professor i stål- och träbyggnad vid Avdelningen för konstruktionsteknik, Chalmers tekniska högskola.

Tillsammans med nyblivne doktorn Magnus Bäckström, har han försökt reda ut hur trä som torkar beter sig.

– Vi ville bevisa att det hjälper att hålla träreglarna raka, säger Robert Kliger.

De har utvecklat modeller där man kan räkna ut hur virket beter sig vid olika klimatbetingelser. Det är virkets kvalitet och den så kallade fuktkvoten som avgör vad som händer med virket.

Hos virkesproducenten torkas normalt virke till 18 procents fuktkvot. Men träreglarna i ett färdigbyggt hus kan hålla 8 procents fuktkvot. Skillnaden på 10 procentenheter gör att trä som inte hålls under press kommer att ändra form när det torkar.

När man bygger en vägg sätter man först upp en trästomme och sedan klär man den med gipsskivor. Det som Magnus Bäckström har visat är att det gäller att snabbt klä reglarna med gips på båda sidor och skruva fast gipsskivorna med tillräckligt många skruvar. Efter bara en vecka kan det vara för sent om virket förvaras torrt. Då har det kroknat om det inte skruvats fast ordentligt.

Alternativet till att bygga fort är att köpa virke av högre kvalitet. Det betyder att virket har hög styvhet, liten fibervinkel och är sågat långt bort från märgen. Sådant virke har mindre benägenhet att ändra form när det torkar.

Publicerad

Teknik

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor